Yargıtay’dan emsal yerine geçecek dolar kararı!

Döviz cinsinden kredi kullanıp daha sonra taksitlerini ödeyemeyen bir işadamı, durumu mahkemeye taşıdı. Uzun yıllar süren dava sürecinin ardından, Yargıtay'ın 11. Hukuk Dairesi, örnek nitelikteki bir karara imza attı ve davaya son noktayı koydu.

yargitay dolar habermeydan

Yargıtay’dan emsal yerine geçecek dolar kararı geldi.

Yüksek mahkeme, dolar kuru artışının öngörülebilecek bir durum olmadığına vurgu yaparak, kur dalgalanmalarının kredi sözleşmesinin yapıldığı an dikkate alınması ve sağduyulu bir iş insanının dövizle kredi kullanmanın sonuçlarını önceden tahmin etmesi gerektiğine karar verdi.

İşadamı S.S., Mart 2016’da toplamda yaklaşık 1 milyon Dolar değerinde 4 ayrı kredi işlemi gerçekleştirdi. Dolar kuru artışı nedeniyle taksit ödemelerinde güçlük yaşayan iş adamı, durumu 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşıdı. Davacı, ödeme planlarıyla bankaya vade sonunda anapara ve faizleri birlikte ödeyeceğini taahhüt ettiğini ve bu doğrultuda taksitleri bugüne kadar düzenli olarak ödediğini ancak ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle Dolar’ın Türk Lirası karşısında büyük bir değer kazandığını, bu durumun fiili dengeyi olumsuz etkilediğini iddia etti.

Mahkeme, sözleşmelerin orijinal koşullarına uygun şekilde yerine getirilmesinin zor hale geldiğini, ödeme sıkıntısının yaşandığını ve bu nedenle döviz endeksli kredi sözleşmelerinin adapte edilmesi gerektiğini belirtti. Sözleşmenin, kredi çekildiği tarihten itibaren makul bir biçimde adapte edilmesi ve kalan taksitlerin Türk Lirası olarak ödenmesi gerektiğini ifade eden davacı, adapte sonrası oluşacak farkın ödenmesini veya borçtan düşülmesini talep etti. Banka ise davacının mevcut sözleşmeye aykırı bir şekilde adapte talebinin hukuki olarak geçerli olmadığını, taraflar arasındaki dengenin aşırı ve öngörülemeyen şekillerde bozulduğu iddiasının temelsiz olduğunu savunarak davayı reddetti.

Mahkeme, dolar kurundaki artışın öngörülebilecek bir olgu olduğunu, taraflar arasındaki sözleşmenin yapıldığı dönemde döviz kuru dalgalanmalarının göz önünde bulundurulması gerektiğini ve sağduyulu bir iş insanının dövizle kredi kullanmanın sonuçlarını öngörmesi gerektiğini belirterek davayı reddetti. Davacı, karara itiraz etti. Bölge Adliye Mahkemesi de itirazı reddetti. Bunun üzerine davacı iş adamı, kararı Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’ne taşıdı. Yüksek Mahkeme, sağduyulu bir iş insanının döviz kullandığında kur artışını hesaba katması gerektiğini vurgulayarak, mahkeme kararını onayladı.

Exit mobile version