Ünlü petrol şirketi Apple’ın tahtına oturdu!

Apple

Teknoloji devi Apple uzun süredir dünyanın en büyük piyasa değerine sahip şirketi konumunda yer alıyordu. Fakat bu durum kısa bir süre önce değişti. Suudi petrol grubu Aramco, Apple’ın koltuğunu elinden aldı.

Dünyanın en değerli şirketi Suudi petrol devi oldu

Son zamanlarda Suudi petrol devinin hisseleri, petrol fiyatlarındaki eşzamanlı artış ile birlikte desteklendi ve katlanarak büyüdü. Bloomberg tarafından yayınlanan son rapor ise ülkenin ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun piyasa değerinin 2.430 milyar doları aştığını paylaştı. ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın değeriyse 2.371 milyar dolar değerinde. Arada çok küçük bir fark bulunsa da bu durum Cupertino merkezli firmayı bozguna uğrattı.

2019 yılı sonunda yayınlanan mali raporlara göre Riyad Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Aramco şirketinin hisseleri, yüzde 0,98 düşüşle 45,50 Suudi Arabistan riyali ile kapandı. Fakat geçtiğimiz yılın sonunda dengeler ciddi ölçüde değişti. Yükselen fiyatlar neticesinde firma yüzde 27 artışla yeniden rekabete katıldı ve birinciliği elde etti.

Apple yeniden zirveye çıkabilir

Apple her ne kadar yıla oldukça iyi başlasa da devamını getiremedi. Ocak ayında şirket tarihte 3 milyar dolarlık pazar sınırını aşan ilk firma oldu. Bunu birkaç ay öncesinde piyasaya sürülen iPhone 13 serisi de elbette ki tetikledi.

Şu sıralar Apple için durgun bir dönem olsa da şirket WWDC 2022 geliştirici konferansında yeniden birinciliği eline alabilir. Öte yandan Eylül ayında gelecek iPhone 14 serisi de yine hisselerin yukarı çıkmasına sebep olabilir.

Exit mobile version