Türkiye’de şeker üretimi 3 milyon tonu aşacak…
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 2025’in pancar üreticileri için verimli bir yıl olduğunu açıkladı. Erkoyuncu, yaşanan don olaylarına rağmen üretimde azalma olmadığını ve şeker oranlarının da beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
Erkoyuncu, “Şeker pancarında polar, yani şeker oranı standardı yüzde 16’dır, ancak bu yıl yüzde 18’e ulaştı. Bu da çiftçiye ekstra gelir sağladı” dedi. Türkiye genelinde geçen yıl 2,5 milyon ton şeker beklenirken, 2025’te 2 milyon 900 bin ton şeker üretileceğini belirten Erkoyuncu, üretimin son üç yıldır iyi gittiğini ve bu yıl pik yaptığını ifade etti. Ülkede pancar üretimi yaklaşık 20 milyon 300 bin ton olarak gerçekleşti.
Ayrıca Erkoyuncu, Mayıs 2025 itibarıyla şekerin Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalatına izin verilmemesine karar verilmesinin sektör ve ekonomi açısından olumlu bir adım olduğunu vurguladı.
