Türkiye Ekonomisinin 2022 Büyüme Tahmini Yükseldi!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in açıkladığı raporda, Türkiye'nin 2022 büyüme tahmini yüzde 5.2'ye çıktı.

borsa

Ekonomi alanındaki en önemli değerlendirme kriterlerinden biri olan Fitch Ratings raporları, yakın dönemde küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini kamuoyuyla paylaştı. Ülkelerin sunduğu veriler ve ekonomik tablolarını inceleyerek raporlarını oluşturan Fitch Ratings; bu sayede küresel açıdan da büyüme rakamlarını tahmin edebilmekte. Her ay yayımlanan Küresel Ekonomi Görünüm Raporu’nun Eylül sayısında Dünya ekonomisine dair olumsuz bir tablo çizilirken; Türkiye ekonomisinin artı değerde gösterilmesi ise ülkemiz borsalarında pozitif bir etki yaptı.

Fitch Ratings’in Eylül raporu “Arz Şokları ve Enflasyon Dünya Ekonomisini Sert Şekilde Vuruyor” başlığıyla yayımlandı. Raporun içerisinde, son dönemde Avrupa’da yaşanan krizin ana nedenleri de incelenmekte. Gaz krizi, savaşa bağlı olarak ortaya çıkan yüksek enflasyon ve küresel çapta para politikalarının sertleşmesi; Avrupa ve Dünya’da ortaya çıkan kriz sürecinin ana başlıkları olarak değerlendirildi. Özellikle de Avrupa’yı yoğun bir biçimde etkileyen Ukrayna – Rusya Savaşı ise; bu yılın başlangıç beklentilerini tamamen değiştiren unsur olarak görülüyor.

Ekonominin küresel büyüme beklentisinin eksi yönde güncellendiği Eylül ayı raporunda; dünya ekonomisinin büyüme oranının bu yıl yüzde 2.4, 2023’te 1.7, 2024’te ise 2.8 seviyelerinde olacağı belirtiliyor. Bu raporla birlikte, Haziran ayındaki rakamların çok daha gerisinde kalındı. Haziran ayında yapılan tahminlerde bu yılın 2.9, 2023 ve 2024’ün ise 2.4 seviyelerinde kalacağı öngörülmüştü. Ayrıca raporun içerisinde yer alan bilgilerde AB ülkeleri ve İngiltere’nin bu yılın sonlarında resesyona girme ihtimalinin çok yüksek olduğu açıklandı. ABD’nin ise 2023 yılında resesyon sürecini kısa süreli de olsa yaşayacağı aktarılıyor.

ABD, İngiltere ve AB ülkelerinin tamamında; 2023 yılı büyüme rakamlarının diğer yıllara oranla çok daha düşük olacağı belirtiliyor. Özellikle de ABD’nin 2023 yılı ekonomik büyüme beklentisinin 0.5 seviyesinde kaldığı öngörülüyor. Euro bölgesinde ise krizin sürekli olmayacağı ve 2024’e yaklaşılan süreçte büyüme endeksinin artışa geçeceği tahmin ediliyor.

Türkiye Artıya Geçti!

Avrupa ülkeleri, İngiltere ve ABD’yle birlikte; Çin’in de büyüme endekslerindeki rakamlar eksi yönde güncellendi. COVID önlemleri ve gayrimenkul sektörünün çöküşü nedeniyle büyüme rakamları değiştirilen Çin; bu yılki tahminlere göre yüzde 3.7’den, 2.8’e geriledi.

Türkiye ekonomisinin de incelendiği Fitch Ratings Eylül ayı raporunda; ekonomi politikasının tüketim ve ihracat odaklı yapılanması nedeniyle büyüme ivmesi gösterdiğine değinildi. Enflasyonun en yüksek olduğu ülkelerden olan Türkiye; ihracat rakamlarını genişletmesi sebebiyle Haziran ayına oranla artıya geçen sayılı ülkeler arasında yer aldı. Bu yılın ikinci çeyreğinde hem tüketim hem de ihracat alanında yaşanan genişleme; ülkemizin büyüme rakamlarına da doğrudan etki etti.

Haziran ayında yüzde 4.7 büyüme rakamı öngörülürken, Eylül raporlarında bu rakam 5.2’ye yükseltildi. 2022 için rakamlar artı yönde ilerlerken; 2023 ve 2024 yılları için aynı durum söz konusu değil. 2023’te 0.1 puan geriletilen büyüme tahmini yüzde 2.9 olarak açıklandı. 2024 yılında ise tahmin sabit tutuldu ve yine 2.9 rakamına ulaşıldı. Politika faizinin düşürülmesi ve buna bağlı olarak enflasyonun yüzde 80’i görmesi de, büyüme rakamlarının hem pozitif hem de negatif etkeni olarak raporun Türkiye bölümünde aktarıldı.

Avrupa ülkeleri ve ABD’de politika faizlerinin sürekli olarak artırılmasına da yer verilen Fitch raporunda; Fed’in politika faizi rakamını yüzde 4 seviyesine yükselteceği öngörüldü. Avrupa Merkez Bankası’nın ise yüzde 2 seviyesini göreceği tahmin edildi. İngiltere Merkez Bankası’nda ise bu oranın Şubat 2023’e kadar yüzde 3.25’e çıkması bekleniyor. Bu kararların enflasyon yükselişini engellemek adına alındığı belirtilen raporda; 2023 sonu ve 2024 başında bu rakamların enflasyon düşüşüyle birlikte inişe geçeceği iddia ediliyor.

Exit mobile version