• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
23 Ocak 2026, Cuma
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

TÜRKBESD 2024 verilerini paylaştı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılına ait sektör verilerini değerlendirdi. İç satışlar %7 artışla 10 milyon adede yükselirken, ihracatta ise düşüş eğilimi sürdü ve bir önceki yıla göre %3 geriledi.

Yazar Habermeydan Editör
5 Şubat 2025
Kategori Ekonomi
A A
0
turkbesd habermeydan
PaylaşTweetle

TÜRKBESD 2024 verilerini paylaştı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, üretimde süregelen daralmanın kalıcı hale gelmesinden endişe duyduklarını belirterek, bu eğilimi tersine çevirebilmek için sektörün rekabet gücünü zorlayan girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması ve enerji verimli ürünlere yönelik teşviklerin hayata geçirilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

BENZER HABERLER

2025 zamlı emekli maaşı ödeme takvimi: SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı farkları ne zaman yatacak?

Emeklilerin ocak ayı zam farkları yarın ödenecek

22 Ocak 2026
Borsa İstanbul’da tarihi rekor: 5.000 puan geldi

Borsa faiz kararı sonrası kazançlarını geri verdi

22 Ocak 2026

TÜRKBESD, 2024 yılı sektör verilerini değerlendirdi. Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli ve uluslararası firmaları bünyesinde barındıran dernek, beyaz eşya sektöründe iç satışların %7 artışla 10.175.519 adede ulaştığını açıkladı. Buna karşın, uzun süredir devam eden ihracattaki düşüş trendi 2024 yılında da sürdü ve bir önceki yıla kıyasla %3 geriledi.

Bu dönemde, iç satışlar ve ihracattan oluşan toplam satışlar %0,4’lük hafif bir düşüşle 32.594.720 adede ulaştı. İhracattaki gerilemenin üretime de yansıdığı görülürken, toplam üretim 2024 yılında bir önceki yıla göre %2 azaldı.

Yılın son ay verisine bakıldığında ise tüm değerlerde negatif yönlü sonuçların oluştuğu görülüyor. Aralık ayında, geçen yıla kıyasla iç satışlarda %1 oranında bir düşüş yaşanırken ihracat tarafında ise yıllardır görülen küçülme devam ederek %11 oranında bir gerileme kaydedildi.

Yüzde 7’lik üretim hacmi ile Avrupa’da birinci, dünyada ise en büyük ikinci üretim merkezi konumunda olan Türkiye beyaz eşya sanayinin 32 milyon adetlik üretim ve 22,5 milyon adetlik ihracat kapasitesi bulunuyor. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, 60 bin doğrudan 600 bin dolaylı istihdam alanı sağlayan sektörün Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla dünya çapında rekabet ettiğini aktardı.

Yıl sonu verilerini değerlendiren Sığın, ihracatta son iki yıldır devam eden düşüşe işaret ederek “Geldiğimiz noktada ihracat hacmimiz pandemi önceki döneme yaklaşmış durumda. Can damarı ihracat olan sektörümüzde bu küçülme ne yazık ki kritik bir eşiğe ulaştı” dedi. Sığın iç piyasada kaydedilen büyümeye rağmen 2024 yılında toplam pazar büyüklüğünün hafif bir düşüşle neredeyse aynı kaldığına dikkat çekti.
Sektörü dış pazarlardaki dalgalanmalardan koruyan en önemli etmenin her daim iç pazar canlılığı olduğunu vurgulayan Sığın, “Sektörümüz şu ana kadar kapasite kullanımı ve istihdamda bir daralma göstermedi. Ancak, son 2 yıldır ihracatta önemli kayıplar yaşıyoruz. Küresel piyasalarda çok önemli bir iyileşmenin beklenmediği gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde ihracatı teşvik edici politikalara daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz” dedi.

Sığın sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle altını çizmek isteriz ki, uzun yıllar içinde ülke olarak elde ettiğimiz kazanımları korumak en büyük önceliğimiz olmalı. İhracat pazarlarında elde ettiğimiz başarı bizi bugün dünyanın en büyük 2. üreticisi haline getirdi. Ülkemizin ihracatını destekleyen politikalardan geri adım atılmaması büyük önem taşıyor.”

“Enerji verimli ürünler çevresel, ekonomik ve sektörel sürdürülebilirliğin anahtarı”Yıl sonu verileri ışığında sektörün üretim yapısının korunmasına yönelik endişelerinin sürdüğüne değinen Sığın, “Üretimdeki düşüşü tersine çevirmek, daha önce de dile getirdiğimiz gibi enerji verimli ürünlere yönelik bir hareket planı ile mümkün olacaktır. Ülkemiz, tüketicilerimiz ve sektörümüzün ortak faydasına olacak bu yaklaşım çevresel, ekonomik ve sektörel sürdürülebilirliğin anahtarı” diye konuştu.

Sığın enerji verimli ürünlerin kullanımıyla ilgili olarak yakın zamanda yapılan bir çalışmanın da sonuçlarını paylaştı: “Sürekli çalışır durumda bulunması sebebiyle buzdolabı ürününü ele aldığımızda 2014 yılına kıyasla bugün %16 enerji tasarrufu sağlandığı görülüyor. Bu 10 yıllık sürede buzdolaplarının hacminin de %18 arttığını düşünürsek sadece bir üründen elde edilen tasarruf hepimiz için büyük bir kazanıma işaret ediyor.” Enerji verimli ürünlerin piyasada yaygınlaşmasıyla doğal kaynakların korunmasına, üretim ve ihracata destek olunacağına dikkat çeken Sığın, “Bu bağlamda tüketicilerin enerji verimli ürünlere ulaşmasını kolaylaştıracak her türlü teşvikin milli servete katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Gökhan Sığın sözlerine şöyle son verdi: “2024 yılını ihracatımızdaki düşüş ve iç pazar canlılığı açısından kırılgan bir dengede kapattık. İç pazar dinamizmi en büyük güç kaynağımız olmaya devam ediyor. Diğer yandan önümüzdeki yıl sanayimizin ihracat pazarlarında bugüne kadar büyük emeklerle elde ettiği konumunu korumayı, hatta ileri taşımayı arzu ediyoruz. Hem iç pazarda hem de dış pazarlarda ivmeyi yukarıya çekecek yaklaşımların benimsenmesi ülkemiz, tüketicimiz ve sanayimizin ortak faydasına olacaktır.”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, küresel ekonomik zorluklar, enflasyon ve artan hammadde maliyetlerinin sanayiciler üzerindeki baskısını vurguladı ve şunları söyledi: “Küresel ekonomide devam eden zorluklar, enflasyon baskıları ve hammadde fiyatlarındaki artışlar, sanayiciler için maliyet yönetimini kritik hale getirmiştir. Kritik girdilerimizde devam eden ticaret politikaları soruşturmaları ile artan maliyetler, sektörün rekabet gücünü zorlamaktadır. Ayrıca, küresel pazarda rekabet eden ihracatçı sektörler için yürürlükteki GEKAP, sanayiciler üzerinde ciddi maliyet baskısı yaratmakta ve enflasyonist etki doğurmaktadır. 2020’den bu yana GEKAP’ta %900’e varan artış yaşanırken, aynı dönemde ÜFE ve TÜFE’de artış %495, işçilik maliyetlerinde %790, doğal gazda %650, elektrikte ise %550 seviyesinde gerçekleşmiştir. Rekabetçiliğin sürdürülebilmesi için girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması ve sanayicileri destekleyecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz beyaz eşya ve otomotiv gibi kritik imalat sanayi sektörlerinin, çeşitli çelik ürünlerini temel girdi olarak kullandığına dikkat çekerek “Özellikle farklı türevlerdeki yassı çelik ürünler, sektörlerimiz için stratejik bir öneme sahip olup, toplam maliyetlerimizin önemli bir kısmını, yaklaşık %17’sini oluşturmaktadır. Yassı çelik fiyatlarındaki artış, maliyetlerimizi doğrudan etkilemekte ve bu artışın enflasyonist bir baskı yaratması kaçınılmaz görünmektedir” dedi.

Yavuz şöyle devam etti: “Sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünlere yönelik anti damping soruşturması ile başlayan paslanmaz çelik ve son olarak galvanizli ve boyalı saca sirayet eden soruşturmalar bu ürünlerin piyasa fiyatlarını daha da yukarı çekerek sektörel maliyetler üzerine ciddi bir yük oluşturmuştur. Soruşturma konusu ürünlerin bazılarının yerli üretim dalı tarafından üretilen ürünler tarafından ikame edilemeyeceğini de belirtmek isteriz. Zira istenen kalite ve ebatlardaki ürünler ancak yurtdışından temin edilebilmektedir.”

Sektörlerin rekabetçiliğini koruyabilmesi açısından, girdi maliyetlerinin makul seviyelerde tutulmasının hayati önem taşıdığını belirten Yavuz, aksi takdirde hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarında rekabet gücünün zayıflayacağına, üretim kapasitesinin daralacağına ve istihdamın risk altına gireceğine işaret etti.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri ise beyaz eşya sektörü olarak, üretim, satış ve satış sonrası hizmetlerle dev bir ekosistemi ifade ettiklerini belirterek sektörün önemli bir bölümünü Türkiye genelinde faaliyet gösteren 3500’den fazla yetkili servisin teşkil ettiğini söyledi. Tüketicilerin satın alım sonrasındaki tüm ihtiyaçlarına cevap veren servislerin her gün binlerce eve ulaştığını belirten Kuseyri, “Ancak ne yazık ki bazı kötü niyetli kişilerin de yetkili servis olmadığı halde bu sıfatı kullanarak tüketicilerimizi mağdur ettiklerine şahit oluyoruz. Bu yanıltıcı kişiler yüzünden pek çok tüketicimizin maddi kayıplara uğradığını üzülerek görüyoruz. Tüketicilerimize servis hizmetlerimize erişimde, herhangi bir teknik destek ve/veya onarım ihtiyacı duyduklarında, arama motorları yerine mutlaka markaların resmi web sitelerini veya Ticaret Bakanlığımızın servis.gov.tr adresini kullanarak yetkili servislere ulaşmalarını tavsiye ediyoruz. Bu yöntem, tüketicilerimizin güvenli ve doğru hizmet alabilmeleri açısından kritik önem taşımaktadır” dedi.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

2025 zamlı emekli maaşı ödeme takvimi: SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı farkları ne zaman yatacak?

Emeklilerin ocak ayı zam farkları yarın ödenecek

Yazar Habermeydan Editör
22 Ocak 2026
0

Emeklilerin ocak ayı zam farkları yarın ödenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı kapsamında maaş alan vatandaşlara yönelik zam farkı ödemelerinin yarın hesaplara yatırılacağını açıkladı....

Borsa İstanbul’da tarihi rekor: 5.000 puan geldi

Borsa faiz kararı sonrası kazançlarını geri verdi

Yazar Habermeydan Editör
22 Ocak 2026
0

Borsa faiz kararı sonrası kazançlarını geri verdi. Dün, bankacılık hisselerindeki primli seyre rağmen endekste ağırlığı yüksek ASELSAN’daki sert satışların etkisiyle negatif bir görünüm sergileyen Borsa İstanbul’da BIST 100...

Altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor

Altın fiyatlarında sert düşüş!

Yazar Habermeydan Editör
22 Ocak 2026
0

Altın fiyatlarında sert düşüş... Dün 4.888 dolar seviyesine yükselerek rekor kıran spot altın, sabah saatlerinde 4.782 dolara kadar geriledi. Günün ilerleyen saatlerinde kayıplarının bir kısmını telafi eden spot...

Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklandı

TCMB yıla temkinli bir faiz indirimiyle başladı

Yazar Habermeydan Editör
22 Ocak 2026
0

TCMB yıla temkinli bir faiz indirimiyle başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 37 seviyesine çekti....

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

Anadolu Efes’ten, Euroleague’de üst üste 8. yenilgi!
Spor

Anadolu Efes’ten, Euroleague’de üst üste 8. yenilgi!

22 Ocak 2026
Reyer Venezia 61-71 Fenerbahçe Opet
Spor

Reyer Venezia 61-71 Fenerbahçe Opet

22 Ocak 2026
Fenerbahçe, Aston Villa karşısında kayıp!
Spor

Fenerbahçe, Aston Villa karşısında kayıp!

22 Ocak 2026
Galatasaray HDI Sigorta, Bogdanka Luk Lublin’e evinde kaybetti!
Spor

Galatasaray HDI Sigorta, Bogdanka Luk Lublin’e evinde kaybetti!

22 Ocak 2026
Galatasaray Çağdaş Faktoring 64-71 USK Prag
Spor

Galatasaray Çağdaş Faktoring 64-71 USK Prag

22 Ocak 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

The Elder Scrolls V: Skyrim İtem Kodları (2022)

The Elder Scrolls V: Skyrim İtem Kodları (2022)

18 Haziran 2022
imam tajik usd

11 Aralık 2025
Uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan Nazlıcan Taşkın, savcılığın talebini duyunca bayıldı

Uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan Nazlıcan Taşkın, savcılığın talebini duyunca bayıldı

17 Ocak 2026

Anadolu Efes’ten, Euroleague’de üst üste 8. yenilgi!

Reyer Venezia 61-71 Fenerbahçe Opet

Fenerbahçe, Aston Villa karşısında kayıp!

Galatasaray HDI Sigorta, Bogdanka Luk Lublin’e evinde kaybetti!

Galatasaray Çağdaş Faktoring 64-71 USK Prag

Karagümrük’te, Fofana ayrılığı yaşandı!

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.