TÜRK-İŞ ilk defa asgari ücrete dair rakam verdi

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının 7 Aralık'ta düzenleneceğine değindi. Atalay asgari ücret görüşmelerinden önce TÜRK-İŞ'in kırmızı çizgisini belirtti.

asgari ucret habermeydan

Asgari ücrete yapılacak zam için geri sayım başladı. Milyonların merakla beklediği pazarlık müzakereleri başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün Türk-İş Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüştü. Böylelikle asgari ücrette ilk adım atılmış oldu. Peki işçi sınıfının asgari ücret talebi ne? İşte ayrıntılar…

Yeni senede asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak fikri ile kararlaştırılacak.

 

TARİHİN EN BÜYÜK ZAMMI YAPILMIŞTI

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücrete, 2022 Ocak ayında tarihin en yüksek artışı gerçekleştirildi.

Asgari ücret, hemen hemen yüzde 50 zamla brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlendi.

Temmuz ayında gerçekleşen zamla beraber ise asgari ücret yüzde 30’luk bir artışla net 5 bin 500 liraya ulaştı.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU

Asgari ücret, bir kişinin çalıştırılabileceği en düşük ücret anlamına geliyor. 2015 senesine kadar altı aylık dilimler olarak belirlenen asgari ücrette, 2016 senesindeki değişiklikle senenin tümünde geçerli olan tek bir rakama geçildi.

Yasaya göre, asgari ücrette yapılacak artış için işçi, işveren ve hükûmetten 5’er temsilciden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması gerekiyor.

Mevzuat gereği Komisyonun aldığı zam kararı, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor.

Asgari ücrette ilk toplantı 7 Aralık’ta, ikinci toplantı ise 14 Aralık’ta düzenlenecek.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, toplantıdan önce asgari ücrete dair değerlendirmelerde bulundu.

 

“KIRMIZI ÇİZGİMİZ 7 BİN 785 LİRA”

Atalay, 7 bin 785 liranın altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini belirterek “Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin en düşük 7 bin 785 lira olması gerektiğini ifade ederek, “Bu rakam kırmızı çizgi. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız” dedi.

Atalay sözlerini şu şekilde sürdürdü: “7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul etmemiz sıfır, kırmızı çizgimiz. Bu miktarın üzerine çıkmamız lazım. Gıda da artış yüzde 138. Neyin ne olduğunu biz A’dan Z’ye biliyoruz. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve öyle bir rakam bize getirilmeli”

İŞÇİNİN BİRÇOK SORUNU VAR

Atalay, “İnsan odaklı bir çalışma olması lazım. Sendikalar, STK’lar, işverenler insan odaklı bir çalışma yapmak mecburiyetinde” dedi.

Gündemde işçinin birçok problemi olduğunu belirten Atalay, “EYT var bizim sorunumuz, geçici işçi var bizim sorunumuz, vergi var bizim sorunumuz, iş kazaları var bizim sorunumuz. Bunlar asgari ücret kadar önemli sorunlar” şeklinde konuştu.

GELİR VERGİSİ

Gelir vergisi sisteminde düzenlenme yapılması gerektiğini belirten Atalay, “Biz geçmişte aralık ayının sonunda giriyorduk yüzde 27’ye, şimdi haziran ayının başında giriyoruz. Bu, adil bir sistem değil. Sürdürülebilir bir şey değil” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version