Tüketici Hakem Heyetlerine 6 Ayda 481 Bin Başvuru! Uyuşmazlık Tutarı 8,5 Milyar TL’yi Buldu.
Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk altı ayına ilişkin tüketici hakem heyeti verilerini paylaştı. Buna göre, yılın ilk yarısında 481 bin 613 başvuru alınırken, 455 bin 500 dosya karara bağlandı. Değerlendirilen uyuşmazlıkların toplam parasal büyüklüğü ise yaklaşık 8,5 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
19,5 Milyon Uyuşmazlık Mahkemeye Gitmeden Çözüldü
Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren tüketici hakem heyetleri, tüketici ile satıcı veya hizmet sağlayıcılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözüme kavuşmasını sağlıyor.
Bugüne kadar yaklaşık 19,5 milyon tüketici uyuşmazlığı, yargı sürecine gerek kalmadan hakem heyetleri tarafından sonuçlandırıldı. Böylece hem tüketicilerin hak arama süreçleri hızlandı hem de yargının iş yükünün azaltılmasına katkı sağlandı.
Başvuruların Yüzde 76,7’si e-Devlet Üzerinden Yapıldı
Tüketiciler, başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden hizmet veren Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor.
2026’nın ilk altı ayında yapılan başvuruların yüzde 76,7’si dijital ortam üzerinden iletilirken, elektronik başvuru yönteminin vatandaşlar tarafından daha fazla tercih edildiği görüldü.
En Fazla Başvuru İstanbul’dan Geldi
İllere göre başvuru sayılarına bakıldığında ilk sırada İstanbul yer aldı. İlk beş il şu şekilde sıralandı:
– İstanbul: 126 bin 319
– Ankara: 50 bin 353
– İzmir: 32 bin 507
– Bursa: 17 bin 399
– Antalya: 15 bin 893
En az başvurunun yapıldığı il ise 305 başvuruyla Ardahan oldu.
İl hakem heyetleri arasında en yoğun başvuru İstanbul İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına (12 bin 700) yapılırken, ilçe bazında ilk sırayı Ankara Çankaya İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı (8 bin 94) aldı.
Şikâyetlerin Büyük Bölümü Ayıplı Mal ve Hizmetlerden Kaynaklandı
2026’nın ilk yarısında tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 35’i ayıplı mal, yüzde 29’u ise ayıplı hizmet iddialarından oluştu.
Ürün gruplarında en fazla şikâyet ayakkabı, giyim ve tekstil ürünleri hakkında yapıldı. Bu alan, toplam başvuruların yaklaşık yüzde 18’ini oluşturdu.
Diğer öne çıkan başvuru konuları ise şöyle sıralandı:
– Dayanıklı tüketim malları ve ev elektroniği: %15,13
– İletişim abonelikleri: %6,26
– Kredi kartları: %5,37
– E-ticaret (mesafeli sözleşmeler): %5,38
– Sağlık hizmetleri: %3,92
En Çok Şikâyet Perakende Ticaret Sektörüne Yapıldı
Sektörel dağılım incelendiğinde tüketici hakem heyetlerine en fazla başvuru perakende ticaret sektörüne yönelik gerçekleşti.
İlk üç sektör şu şekilde sıralandı:
– Perakende ticaret: 249 bin 240 başvuru (%51,75)
– Finansal hizmetler: 49 bin 501 başvuru (%10,27)
– Abonelik hizmetleri: 43 bin 311 başvuru (%9)
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik haklarının korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtirken, vatandaşların hakları ve başvuru süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgilere Bakanlığın hazırladığı Tüketici Bilgi Rehberi üzerinden ulaşabileceklerini bildirdi.
