Tüketici derneklerinden vatandaşlara havale ve EFT ile ilgili uyarı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, "Havale-EFT yoluyla para gönderirken, açıklama kısmına detaylı bilgi yazılmalı. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketiciler sorun yaşayabilir" dedi.

eft havale habermeydan

Tüketici derneklerinden vatandaşlara havale ve EFT ile ilgili uyarı geldi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale ile para gönderen tüketicilere yönelik uyarıda bulunarak, “Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicilerin sorun yaşayabileceğini” belirtti.

Kılıç, bankacılık sistemi üzerinden yapılan para transferlerinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin değerlendirme yaptı.

Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla havale ve EFT işlem sayılarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Kılıç, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 2023’te günde ortalama 12 milyon EFT ve 10 milyon havale işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı.

Para transferi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulayan Kılıç, “Tüketiciler havale/EFT yapmadan önce, alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazdığını kontrol etmeli. Yanlışlık nedeniyle yapılan havale tutarını geri alamayabilirler” dedi.

Havale ve EFT işlemlerinde açıklama kısmına alıcının kim olduğu ve işlemin neden yapıldığına ilişkin detaylı bilgi yazılması gerektiğini belirten Kılıç, “Bankacılık işlemleri sırasında doğru yazılmayan bilgiler tüketicilerin başını ağrıtabilir” diye konuştu.

Kira ödemeleri ve internet üzerinden alışveriş gibi durumlarda açıklama kısmının önemine değinen Kılıç, “Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicilerin sorun yaşayabileceğini” ifade etti.

Exit mobile version