TÜİK’in Enflasyon Verileri Açıklandı: Yüzde 85.51

TÜİK'in Ekim ayı enflasyon rakamları belli oldu. Yüzde 85.51 rakamını görünen enflasyon, artış trendini devam ettirdi.

enflasyon1

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayının enflasyon verilerini açıkladı. Geçtiğimiz ayın Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE), Eylül ayına oranla yüzde 3.54 artış tespit edildi. Buna göre bir önceki yılın Aralık ayına oranla yüzde 57.80, 2021 Ekim’e oranla yüzde 85.51 enflasyon artışı belirlenmiş oldu. On iki aylık ortalamalarda ise bu oranın yüzde 65.26 olduğu açıklandı. Yaklaşık bir yıldır kesintisiz bir şekilde artışını sürdüren TÜFE rakamları, bu yıl da ekonominin gidişatı hakkında önemli bilgiler vermekte.

Geçtiğimiz yıla ve aya oranla birçok harcama kaleminin artışıyla belirlenen TÜFE istatistiklerinde; en yüksek artış oranı yine ulaştırma giderlerinde oldu. Geçtiğimiz yılın Ekim ayına oranla yüzde 117.5 oranında artan ulaştırma giderleri; ana gruplar içerisinde ilk sırada konumlandı. En az artışın belirlendiği ana tüketim grubu ise; yüzde 33.48 oranıyla haberleşme oldu.

Yıllık artış kalemlerindeki artış bu seyirde ilerlerken; aylık harcama kalemlerinde ise eğitim ve giyim sektörü dikkat çekti. Yüzde 0.36 artış gösteren eğitim masrafları; Eylül ile Ekim arasında en az artış rakamını veren sektör oldu. Yüzde 8.34 rakamına ulaşan giyim ve ayakkabı artışları ise; ayın en yüksek zam oranını yakaladı.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi ise; yıllık yüzde 77.01, aylık yüzde 3.24 olarak belirlendi. İşlenmemiş gıda, tütün, alkol, enerji ve altın sektörlerinin dışarıda tutulduğu özel kapsamlı TÜFE oranlarında; önceki yılın Aralık ayına oranla toplamda yüzde 50.57, on iki aylık ortalamada ise yüzde 56.71 zam geldiği tespit edildi.

ENAG’ın TÜFE Oranı Yüzde 185’i Geçti!

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıkladığı verilerde ise; TÜİK’e oranla yaklaşık yüzde 100 fark olduğu görüldü. Ekim ayında enflasyonun yüzde 7.18 arttığını öngören ENAG; E-TÜFE olarak açıkladığı bir önceki yılın Ekim ayına oranlı enflasyonda ise yüzde 185.34 rakamına ulaştı. TÜİK alt gruplarını gösterge olarak alarak hesaplama yapan ENAG yetkilileri; emlak oranlarında yüzde 1.92’lik azalma tespit etti. Artışın olmadığı tek sektör olarak öne çıkan emlak yatırımlarının; Anadolu bazlı bir düşüş ivmesine girdiği öngörülüyor.

ENAG’ın açıkladığı rakamlara göre; Ekim ayı içerisindeki en yüksek zam oranının, TÜİK’te de olduğu gibi giyim ve ayakkabı alanında olduğu belirlendi. Yüzde 21.50 oranında artış gösteren giyim sektörü, Ekim ayının açık ara en yüksek oranını yakaladı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası (İTO) da enflasyon rakamları açıklayan kurumlar arasında yer aldı. Yüzde 108.8’lik bir rakama ulaştığını belirten İTO yetkilileri; bu rakamın son 27 yılın en yüksek seviyesi olduğunun da altını çizmişti.

Exit mobile version