TÜİK bitkisel üretime dair tahminleri açıkladı! Meyve ve tahıllar alarm veriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2025 yılı bitkisel üretim tahminlerinin ikincisi yayımlandı.
Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Üretim miktarlarının, 2025 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %10,4, sebzelerde %0,8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %30,4 oranında azalacağı tahmin edildi. Buna göre, yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 67,1 milyon ton, sebzelerde 33,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 19,8 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
Tahıl üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %12,4 oranında azalarak yaklaşık 34,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %13,9 oranında azalarak 17,9 milyon ton, arpa üretiminin %25,9 oranında azalarak 6 milyon ton, çavdar üretiminin %20,9 oranında azalarak yaklaşık 203 bin ton, yulaf üretiminin %22,3 oranında azalarak 303 bin ton, mısır üretiminin ise %4,9 artarak 8,5 milyon ton olacağı öngörüldü.
Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 406 bin ton, 247 bin ton ve 230 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre %13,0 oranında azalarak 6 milyon ton üretileceği tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin %17,4 oranında azalarak yaklaşık 149 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise %17,6 oranında azalışla yaklaşık 1,8 milyon ton olacağı öngörüldü.
Şeker pancarı üretiminin %4,1 oranında azalarak 21,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Sebze ürünleri üretim miktarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %0,8 azalarak yaklaşık 33,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebzeler grubu ürünlerinden karpuzda %8,3, kuru soğanda %2,6, kavunda %17,5 oranında üretim artışı; domateste %7,6, salçalık kapya biberde %6,3, taze fasulyede %8,3 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi.
Meyve üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %30,4 oranında azalarak yaklaşık 19,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada %48,3, çilekte %1,9, şeftalide %46,1, nektarinde %44,1, kirazda %70,6, üzümde %24,5 üretim azalışı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada %7,1 oranında üretim artışı beklenirken, portakalda %15,0, limonda %34,8 oranında üretim azalışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %38,5, cevizde %38,1, Antep fıstığında %61,1 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi.
Geçen yıla göre muz üretiminin %1,6, zeytin üretiminin ise %34,7 azalacağı öngörüldü.














