“Torba” kanun teklifi yasalaştı

Ekonomiye dair "Torba Yasa" teklifi TMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

meclis habermeydan

 Ekonomiye ilişkin 52 madde barındıran torba yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

 

 

Torba yasasının içeriği

İşverenlerin elektrik ve doğal gaz desteklerinde vergi muafiyeti, KYK borçlarının faizlerinin silinmesi ile 2 bin lira ve altında olan icra borçlarının affını da içeren  “torba” yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, torba yasa teklifine dair açıklama yaptı.

2 bin liraya kadar olan icra borçları silindi

Mustafa Elitaş,  “GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilecek.” şeklinde açıkladı. Yasa 15 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan borçları kapsamaktadır.

Pandemi cezaları kaldırıldı

Korona virüs salgınına karşı alınan önlemleri kapsamında maske takmama ve benzeri sebeplerle kesilen para cezaları silindi. Ödenen para cezaları ise iade edilmeyecek.

Olumsuz kayıtlar sicilden silinecek

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını geciktirip ödemeyenlerin 1 Temmuz 2023’e kadar borçlarını ödemesi veya yapılandırması durumunda  ‘sicil affı’ gerçekleşecek.

KYK borçlarının faizleri silinecek

Kyk borçlarına uygulanan faizler silinecek. Enflasyon farkları kaldırılacak, yalnızca alınan kredi geri ödenecek.

Çalışanlara elektrik ve doğalgaz desteği

Düzenleme, işverenlerin çalışanlarına yaptığı elektrik ve doğal gaz desteklerinden 1000 liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muhafiyetini içeriyor.

 

Exit mobile version