Ticaret Bakanlığı, “Efsane Cuma” İndirimleri Uyarısında Bulundu!

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, vatandaşların "Efsane Cuma" olarak bilinen indirim günlerinde dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

cuma indirim 1

Kasım ayında ağırlık kazanan indirim çılgınlıkları, Ticaret Bakanlığı’nın da gündemine girdi. Satıcı ve sağlayıcı kuruluşları indirim günleri hakkında uyaran bakanlığın açıklaması, birbiri ardına fırsatlar yakalamak isteyen müşteri adaylarına da yöneldi. Kamuoyu tarafından “Efsane Cuma” veya “Şahane Cuma” adıyla bilinen bu dönem; ağırlıklı olarak Kasım ayının son cumasında gerçekleşmekte. Bu döneme dek oluşacak tüm kampanyaların inceleneceğini belirten Ticaret Bakanlığı; bu süreçte uyulması gereken kuralları hatırlattı.

Yurt dışında “Black Friday” ismiyle bilinen Cuma indirimleri, ağırlıklı olarak e-ticaret siteleri üzerinden ilerlemekte. Bu sebeple de uyarıların büyük bir kısmını online alışverişe yönlendiren bakanlık açıklaması; bu firmalardan gelebilecek mallara ve iade süreçlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. E-ticaret sitelerinde oluşabilecek ayıplı mal gönderme, mal göndermeme, malı geç gönderme, yanıltıcı indirim ilanları gibi problemlerin yaşanmamasını hedefleyen bakanlık; hem satıcı hem de alıcı kesimlerin azami dikkate sahip olması gerektiğini belirtti.

Bu konuların yaşanmaması için mesafeli satış sözleşmelerinin hazırlanışı ve okunuşunun son derece büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan açıklamada; alışveriş döneminde mutlaka bu hususların düşünülmesi gerekliliğinin altı çizildi.

Satıcı ve Alıcıların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Açıklandı!

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada; “Efsane Cuma” günlerinde alışveriş yapacak vatandaşlar ve satış yapacak kuruluşların tamamına dair uyarılar bulunmakta. Bunlardan ilki, satış yapan firmaların incelenmesi oldu. Vatandaşlara yönelik yapılan bu uyarıda, yüksek oranlı indirim yapan ve güvenilirliği görece şüpheli yaklaşılan firmalar için mutlaka bir araştırma sürecinin tamamlanması gerektiği belirtildi. Satıcıların web sitesinde bulunması zorunlu olan ticari bilgilerden yola çıkarak araştırmaların tamamlanabileceğini vurgulayan bakanlık; ürünlerin satış fiyatı konusunda da uyarılar yaptı. Vatandaşların ürün fiyatlarını piyasa bedeliyle kıyaslaması gerektiğini söyleyen açıklama, fahiş bedeller göstererek indirim yaptığını iddia eden firmalar hakkında yasal işlem yapacağını da duyurdu.

Firmalara yapılan uyarılarda ise; stok nedeniyle ürün temini yapmama ve stok sayısını internet sitesinde belirtme şartlarının altı çizildi. Stok nedeniyle vatandaşların mağdur edilmesinin sebep olarak gösterilemeyeceğini savunan Ticaret Bakanlığı; bu sebeple stok miktarının sürekli olarak web sitesinde güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi. İade isteklerinin de mütemadiyen değerlendirmeye açık olması gerektiğini ifade eden Ticaret Bakanlığı; iade süreçlerinin kısa sürmesi gerektiğini ve iade bedelinin tek parça halinde geri yatırılması gerektiğini aktardı.

Satışa sunulan mallarla alakalı sahte indirim, ayıplı mal, ulaşamayan mal, haksız ödeme alımı, stok bitme iddiası gibi problemlerin doğrudan şikayete açık olduğunu belirten bakanlık açıklaması; bu problemleri yaşatan firmalar hakkında işlem yapılacağını duyurdu. Açıklanan hususlarla alakalı aykırılıklar tespit edilmesi halinde, Reklam Kurulu’nun resen soruşturma başlatma hakkına sahip olduğu da net bir biçimde aktarıldı. Mesafeli satış sözleşmesinde yaşanan problemlerin ise, tüketici hakem heyetlerine başvurularak çözüme ulaştırılacağı da açıkça belirtildi.

Exit mobile version