Tezgahlarda bayram şekeri yüzde 32 zamlandı

Bayram döneminde hazırlıkların hız kazandığı şeker, vazgeçilmez bir ürün olmasına rağmen fiyatları 100 TL'ye kadar yükseldi. Bu yıl şeker tüketiminin %1 oranında artması ve pazar büyüklüğünün 1.2 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor.

bayram sekeri habermeydan

Tezgahlarda bayram şekeri yüzde 32 zamlandı.

Türkiye, Kahramanmaraş depremi sonrasında buruk bir bayrama hazırlanırken fiyat artışları durmak bilmiyor. Bu yılın bayramında, geçen yıla göre yüzde 32’lik bir artışla 99 TL’ye çıkan bayram şekeri fiyatlarıyla karşılaşacağız ve tüketimin aynı seviyelerde kalması bekleniyor.

Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, okul tatili ile birleşen bu bayramda depremin etkisi nedeniyle aile ziyaretlerinin artmasını beklediklerini ve tam bir bayram havasının yaşanmayacağını söyledi. Türkiye’deki hediyelik ve ikramlık şeker pazarının büyüklüğü 1.2 milyar TL ve toplam bayram şekeri tüketimi 24-26 bin ton. Karagöz, bu yıl yüzde 1-2’lik bir büyüme beklediklerini ve geçen sene 75 TL olan şeker fiyatının bu yıl 99 TL’ye yükseleceğini belirtti.

Bayram döneminde Türkiye’de hane başı yıllık ortalama 2.47 kilogram şeker tüketildiği ve satın alınan hediyelik ve ikramlık ürünlerin %81’inin bayramlık şekerlerden oluştuğu bilgisi verildi. Depremin etkilediği bölgelerde şeker tüketiminin aldığı payın %14’e kadar çıktığı ifade edildi. Karagöz, iç göç nedeniyle tüketimin Adana, İskenderun gibi şehirlere kayabileceğini belirtirken, 40 bin satış noktasında bayram şekeri satışı yapıldığını ve 7 bin kişinin satış sürecinde yer aldığını söyledi. Ayrıca, bayram şekeri fiyatlarında bayramdan bayrama zam geldiği bilgisi de paylaşıldı.

Türkiye’den Avrupa ve ABD’ye ihracat için yeni yatırımlar çekmeye çalıştıklarını belirten İhsan Karagöz, burada Çin ve Tayvan gibi ülkelerle değil Kanada, İngiltere gibi ülkelerle yarıştıklarını aktardı. Karagöz, Türkiye’de en önemli sorunun tahsilat yapabilmek olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de para toplama çok zor. Tahsilat günleri çok uzun bir de bu kadar enflasyonist bir ülkede. Türkiye’de vade konusu olduğundan bizde de vadeler 60-90 arasında bir yerde” diye konuştu.

Türkiye’nin pandemi sonrasında baskılanan tüketimin artması ile atıştırmalık pazarında hızlı bir büyüme yaşandığını kaydeden İhsan Karagöz, bu yıl da tek haneli ancak güçlü bir büyüme beklediklerini dile getirdi.

Kendi şirketleri içinde dünyanın en büyük şeker ve sakız fabrikasının Türkiye’de olduğunu ve ABD’ye önemli bir ihracata imza attıklarını kaydeden Karagöz, “2022’de tonaj bazında yüzde 40 büyüdük ve dünyada bu kadar büyüyen başka ülke yok. Çikolata kategorisinde olağanüstü bir büyüme gerçekleşti. Türkiye’de tüketici biraz markalı biraz da iyi kalite ürünlere odaklandı. En son 50 milyon dolarlık yatırım daha getirdik pandemi öncesinde. Bu ABD’ye yapılacak ihracatın üretimi içindi. Şu anda ABD’ye jelibon yetiştiremiyoruz” dedi.

Exit mobile version