TBMM, bütçe görüşmelerinin ardından GSS’yi ele alacak

TBMM Genel Kurulu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin tahsilinden vazgeçilmesini ve aile hekimliğiyle ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifini görüşmeye başlayacak. Görüşmelerin, bütçe sürecinin sona ereceği 20 Aralık’tan sonra yapılması planlanıyor.

tbmm habermeydan

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İklim Kanunu Teklifinin ilk dört maddesini kabul etti. Bu kanun, net sıfır emisyon hedefi ve iklim adaleti gibi temel ilkeler içeriyor.

TBMM, bütçe görüşmelerinin ardından GSS’yi ele alacak.

TBMM Genel Kurulu, 2025 yılı bütçe görüşmelerine 9 Aralık’ta başlayacak ve kesintisiz sürecek 12 günlük maratonun ardından görüşmeleri 20 Aralık’ta tamamlayacak. Bütçe sürecinin ardından, farklı alanlara yönelik önemli kanun teklifleri ele alınacak.

GSS ve Aile Hekimliği Düzenlemeleri Gündemde
Bütçe görüşmelerinin ardından, TBMM Genel Kurulu’nun öncelikli gündem maddesi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve aile hekimliğiyle ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olacak.

Bu teklifle birlikte:

  • 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ve fer’i alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek.
  • Aile hekimliği hizmetleri, belirli istisnalar dışında, ücretsiz sunulacak.
  • Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirlenecek.
  • Özel sektör işverenlerine SGK primlerinde sağlanan 5 puanlık indirim, 4 puan olarak uygulanacak.

Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik
GSS düzenlemelerinin ardından, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Bu kapsamda:

  • Sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler, disiplin cezası almamış olmaları kaydıyla, 8 yıllık hizmet sonrası ilave kademe hakkından faydalanabilecek.
  • Uzman yardımcılığı sınavları, hak kazanılmasının ardından en geç 6 ay içinde yapılacak.
  • Uluslararası kuruluşlarda görevlendirilen veya kamu sermayeli kurumların yurt dışı birimlerinde çalışanların memur olan eşlerine, 10 yılı aşmamak üzere aylıksız izin verilebilecek.

Diğer Düzenlemeler

  • Deprem bölgelerindeki mücbir sebep halleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her seferinde 6 ayı geçmemek üzere 1 yıla kadar uzatılabilecek.
  • Malul ve engellilerin araç alımında istisna kapsamına alınacak araçlar, yerli katkı oranı ve çevresel standartlara göre Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
  • Devlet Denetleme Kurulu, vakıf, kooperatif ve birliklerde her türlü denetleme ve inceleme yetkisine sahip olacak.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurma yetkisine sahip olacak.

Bu önemli düzenlemeler, bütçe görüşmelerinin ardından TBMM’nin yoğun gündeminde yer alacak.

Exit mobile version