Sinop’ta ‘Mavi Altın’ Mesaisi: Yaban Mersini Hasadı Başladı!
Sinop’un Mertoğlu köyünde, sağlığa faydalarıyla bilinen ve “mavi altın” olarak adlandırılan yaban mersininde hasat sezonu heyecanı yaşanıyor.
Kentte 3-4 yıldır sürdürülen yaban mersini üretimi, her geçen yıl büyüyen hacmiyle hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de yerel ekonomiye can suyu oluyor.
Hedef: 40 Bin Fide ve İhracat
Mertoğlu köyündeki 12 dönümlük alanda üretim yapan DOKA Uluslararası Gıda Koordinatörü İrfan Kümeç, üretime ilk olarak 4 bin fide ile başladıklarını, bugün ise bu sayıyı 10 bine çıkardıklarını belirtti. Yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Kümeç, nihai hedeflerinin 35-40 bin fideye ulaşmak olduğunu söyledi. Kümeç, “Amacımız sadece yaban mersini üretmek değil, aynı zamanda istihdam sağlayarak Sinop ekonomisine katkıda bulunmak” dedi.
Yoğun Talep Var, Sırada Yurt Dışı Pazar Var
Hasat döneminin oldukça hareketli geçtiğini ifade eden Kümeç, sipariş yoğunluğuna göre günlük ve sezonluk olarak ortalama 7-8 kişinin hasat çalışmalarında istihdam edildiğini aktardı.
Ürünlerin çok büyük bir kısmını şu an için iç piyasaya sunduklarını ve yoğun sipariş talebini karşılamak için hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Kümeç, ihracat sinyali de verdi:
“İhracat konusunda da talepler almaya başladık. Uygun şartlar oluştuğunda önümüzdeki süreçte yurt dışına da satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”
Bahçeden Doğrudan Satış Dönemi
Bu yıl bir ilke imza atarak bahçe kapılarını ziyaretçilere de açtıklarını dile getiren İrfan Kümeç, vatandaşların üretim alanını yakından görebildiğini ve tamamen doğal yollarla yetişen ürünleri doğrudan dalından, taze taze satın alabildiklerini ifade etti.
“Sağlığınıza Yatırım Yapın: Günde Bir Avuç”
Yaban mersininin kilogram fiyatının kalitesine göre 650 ile 700 lira arasında değiştiğini belirten Kümeç, bu şifalı meyvenin tüketimi konusunda da çağrıda bulundu: “Sağlığımıza yatırım yapmak istiyorsak günde bir avuç yaban mersini tüketelim. Bu faydalı meyvenin herkes tarafından tanınmasını ve tüketilmesini istiyoruz.”
