Petrol fiyatlarına Çin darbesi

Petrol fiyatları, Çin'de koronavirüs kısıtlamalarına yönelik düzenlenen protestoların talep endişelerini artırmasıyla varil başına iki doların üzerinde geriledi. Brent petrol son 11 ayın dibini gördü.

cin petrol darbesi habermeydan

Petrol fiyatları, Çin’deki karışıklığın talep endişelerini doğurması sebebiyle düştü. Ham petrol fiyatları, halihazırda kırılgan olan piyasada gerginliğin daha da yükselmesiyle geçtiğimiz Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Çin’de hafta sonunda katı koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle daha önce benzeri görülmemiş protestolar düzenlenmesinin üzerine bugün bildirilen vaka sayısı ile yeni zirve seviye kaydedildi.

Protestolar tüm ülkeye yayılıyor

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki katı koronavirüs kısıtlamalarına karşı protestolar güvensiz bir satış dalgasına sebep oldu. Ek olarak bu ay ülkedeki Covid-19 vakalarının rekor seviyeye gelmesiyle beraber yetkililerin daha sıkı kısıtlamalara gitme olasılığı arttı.

Diğer taraftan petrol piyasası Avrupa Birliği yetkililerinin Rusya petrolüne tavan fiyat getirilmesi konusundaki müzakerelere odaklanıyor. Müzakereler bu hafta tekrardan yapılacak.

Petrol piyasasında son durum

Brent ham petrolü, haftanın ilk işlem gününde kapanış fiyatından yüzde 2,9 gerileyerek 81,1 dolar seviyesinde işlem gördü. Batı Texas ham petrolü, üç haftalık kayıpların ardından yeni haftanın ilk gününde de satıcılı seyrini sürdürdü ve yüzde 3 düşüşle varil başına 74 dolara geriledi.

ING Grup Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Petrol piyasasındaki hava olumsuz olmaya devam ediyor ve Çin’de hafta sonu boyunca yaşanan gelişmeler kesinlikle bunu düzeltmeye yardımcı olmayacak” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version