Özel okulların ek KDV talebine dikkat!
10 Temmuz 2023’te yapılan yeni vergi düzenlemesiyle yüzde 8’e tabi olan mal ve hizmetlerin KDV oranı yüzde 10’a yükseltildi. Bu kapsamda KDV’nin özel okullarda yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarılmasıyla aradaki farkı özel okullar velilerden talep etmeye başladı. Fakat velilerin bu farkı ödemeden önce sözleşmelerini kontrol etmeleri gerekiyor.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu önemli açıklamayı yaptı:
“Sözleşmede hem indirimler hem artışlar yansıtılır deniyorsa, bu madde sözleşmede olduğuna göre veliler o farkı ödemeli. Ancak tek taraflı olarak sadece vergisel, kamusal artışlar yansıtılır şeklinde bir madde varsa bu haksız şart uygulanmaz. Aksi halde hukuka aykırı olan bu ödemeyi 10 yıl süreyle geri isteme hakkına sahip.”
Özel okulların yasal mevzuata uyma zorunluluğunun altını çizen Ağaoğlu, “Özel okullar yasal mevzuata uymak zorundadırlar. Bu aylarda kayıt yapan özel okullar bir önceki yıl ücretiyle ancak yapabilir. O ücret bir sonraki eğitim yılının ücretinin ilanına kadar bir daha değiştirilemez” dedi.
Ağaoğlu ayrıca Kasım veya Aralık ayında kayıt yenilerken fark ödeyen velilerin hukuka aykırı olduğu için geri istemeye hak kazanabileceklerini de sözlerine ekledi.