• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
16 Temmuz 2026, Perşembe
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

Orta gelirlilere yönelik konut kampanyasının ayrıntıları duyuruldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirlilere yönelik konut kampanyası olan Yeni Evim projesinin ayrıntılarını duyurdu.

Yazar Habermeydan Editör
4 Ocak 2023
Kategori Ekonomi
A A
0
nebati kurum habermeydan
PaylaşTweetle

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirlilere yönelik konut kampanyasının ayrıntılarını duyurdu.

Yeni Evim projesinin şartları şu şekilde oldu:

BENZER HABERLER

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

15 Temmuz 2026
Benzin, motorin ve LPG fiyatlarında son durum

Akaryakıt fiyatları değişiyor: Benzin ve motorine zam bekleniyor

15 Temmuz 2026
  • Program çerçevesinde bankaları tarafından sağlanacak finansman tutarları; İstanbul’da en çok 5 milyon TL, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya, Bursa, Mersin’de en çok 3 milyon TL, diğer illerde en çok 2 milyon TL oldu.
  • Programımız kapsamında sağlanacak finansman sıfır konutlara yönelik olacak.
  • Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacak.
  • Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.
  • Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.
  • Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.
  • Kampanya 16 Ocak’ta başlayacak.
  • Taksitler hane halkı gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek.
  • Ailede konut sahibi olmama şartı aranacak.

2022’DE KONUT FİYATLARI ÇOK ARTMIŞTI

Önceki  kampanyaların açıklanmasıyla beraber konut fiyatları hızla artış göstermişti. Bu kampanyanın ardından genel fiyat düzeylerinde artış gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de merak ediliyor.

Nebati konu ile alakalı, “Vatandaşlarımızın refahını artırmak için, enflasyonla amansız bir mücadele verdiğimiz şu dönemde çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Merkez Bankası verilerine göre, ülke genelinde konut fiyatları ekimde bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 188,2 artmıştı. Ülke genelinde 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı ise 1,6 milyon TL’nin üzerinde.

Ayrıca BETAM’ın araştırmasına göre, Türkiye’de 2010’da yüzde 59 olan konut sahipliği oranı 2021’de yüzde 55,5’e gerilediği görülmüştü.

YENİ EVİM PROGRAMININ AYRINTILARI

Nebati’nin konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımız için Yeni Evim programı, piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı faiz, kâr payı ile vade yapısı, ilk üç yıl bakanlık katkısı ile ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkının geliri ile uyumlu bir ödeme planı sunuyor.

Gelir düzeyi ve konut fiyatlarının genel seyri açısından ülkemizi üç bölgeye ayırdık. İstanbul birinci bölge. Ankara, İzmir, Muğla, Antalya, Bursa, Mersin ikinci bölge, diğer tüm illerimiz de üçüncü bölge olarak belirlendi.

Programımız çerçevesinde bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman tutarları; 1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL, 2. Bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon TL, 3. Bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon TL’dir.

PROGRAMDAN YARARLANMA ŞARTLARI

Programımız kapsamında sağlanacak finansman sıfır konutlara yöneliktir. Programdan yararlanabilmek için hane halkı toplam gelirini dikkate almaktayız.  Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir.

Ayrıca, 1. Bölge (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır.

Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir.

Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacaktır.

Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz.

Sağlayacağımız bu katkı ile ilk üç sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece, vatandaşlarımız konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacağız.

HANGİ KONUTLAR ALINABİLİR?

Programımız kapsamında vatandaşlarımız 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir. Birincisi, tamamlanmış konutlar. İkincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar. Üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar.

İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, Program kapsamında finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır.

Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır. Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecektir. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır.

İNŞAAT DESTEK PAKETİ

Bu kapsamda, bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve Programa dâhil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitlerimiz için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkânı da sunacağız.

‘HAKSIZ FİYATLAMALARA MÜSADE ETMEYECEĞİZ’

Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler özelinde değerlendirmelere itinalı bir şekilde devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır.

Vatandaşlarımızın refahını artırmak için, enflasyonla amansız bir mücadele verdiğimiz şu dönemde çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz.

1. bölgede azami geliri 80 bin olan, 2. bölgede 65 bin, 3 bölgede azami geliri 45 bin TL olanların faydalanabileceği bir kampanya. Kooperatif üyeleri hisseli tapu sahipliği, bağış yoluyla bağış sahipliği olanlar kapsam dışında.

Bir şartımız daha var. 5 yıl konut satılmayacak. Zaten konutun da ilk 3 yılı konut sahipliği olmak için özendirilen, tam bir kira öder gibi ev sahibi olduğunuz nokta. Şimdi hane halkından eşlerden birisinin konutu varsa yine olmaz.”

MURAT KURUM: İLK ETAPTA 100 BİN AİLEYİ EV SAHİBİ YAPMAYI PLANLIYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un konuşmasının satırbaşları ise şöyle:

“İlk etapta 100 bin aileyi ev sahibi yapmayı planlıyoruz.

Öncelikle yüklenici firmalarımız belirlediğimiz kriterlere uygun yapılan projelerle birlikte kampanyamıza dahil olacak. Konut almak isteyen vatandaşlarımız kendi ödeme koşullarına uygun daireleri seçip bankalara başvuru yapacak. Bankalar da uygunluk durumunda krediyi vatandaşa tahsis edecek ve satın alma süreci başlayacak.

Vatandaşlarımız Türkiye’nin her yerinde bitmiş projelerden faydalanabilir. İnşaat seviyesi belli bir aşamaya gelmiş projelerden de faydalanabilecekler. Bir taraftan mevcut stokların satışı, diğer taraftan arzın artırılmasına yönelik önemli bir adamı da atmış oluyoruz. İnşaat sektörü bizim lokomotifimiz.

Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yapılacak tüm projeler bu kampanyaya dahil. GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ve Türkiye Müteahhitler Birliği’ne bağlı tüm yüklenici firmalarımızın yaptığı projeler bu kampanyaya dahil olacak.

81 ilimizde firmalarımızın ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olabilecek.

KAMPANYA 16 OCAKTA BAŞLAYACAK

Kampanyamız 16 Ocak’ta başlayacak. Bir web sitesinde kampanyamıza dair detayları aktaracağız.

Taksitler hane halkı gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek.”

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

Yazar Habermeydan Editör
15 Temmuz 2026
0

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Parlamentosu'nun Türkiye ile Ukrayna arasında 3 Şubat 2022 tarihinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) onayladığını duyurarak, anlaşmanın...

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarında son durum

Akaryakıt fiyatları değişiyor: Benzin ve motorine zam bekleniyor

Yazar Habermeydan Editör
15 Temmuz 2026
0

Benzin ve motorine zam bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik sürüyor. Temmuz ayında motorine peş peşe gelen zamların ardından sektör kaynakları, benzin ve motorin grubunda yeni bir fiyat artışının gündemde...

Mevduat faizlerindeki indirim süreci sürüyor: Son 1,5 ayda 14 puanlık azalış kaydedildi

Mevduat faizlerinde yüksek getiri: Bir aylık kazanç beklentileri aştı

Yazar Habermeydan Editör
15 Temmuz 2026
0

Mevduat faizlerinde yüksek getiri... Türkiye genelinde finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik sürerken, birikimlerini güvenli şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcılar düşük riskli yatırım araçlarına yönelmeye devam ediyor. Özellikle borsa ve döviz...

15 Temmuz’da Borsa Açık mı? İşte Borsa İstanbul’un Çalışma Durumu ve Takas Takvimi

15 Temmuz’da Borsa Açık mı? İşte Borsa İstanbul’un Çalışma Durumu ve Takas Takvimi

Yazar Editör Habermeydan
15 Temmuz 2026
0

15 Temmuz'da Borsa Açık mı? İşte Borsa İstanbul'un Çalışma Durumu ve Takas Takvimi. 15 Temmuz 2026 Çarşamba günü Borsa İstanbul (BİST) açık mı? Resmi tatil nedeniyle yatırımcıların en...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

Messi Böyle İstedi: Arjantin Finalde
Spor

Messi Böyle İstedi: Arjantin Finalde

16 Temmuz 2026
Galatasaray’da, Mauro Icardi dönemi sona erdi!
Spor

Galatasaray’da, Mauro Icardi dönemi sona erdi!

16 Temmuz 2026
Filenin Efeleri, Sırbistan’a set vermedi!
Spor

Filenin Efeleri, Sırbistan’a set vermedi!

16 Temmuz 2026
Beşiktaş’tan, Leandro Trossard için KAP açıklaması!
Spor

Beşiktaş’tan, Leandro Trossard için KAP açıklaması!

15 Temmuz 2026
Galatasaray, Lesley Ugochukwu’nun maliyetini açıkladı!
Spor

Galatasaray, Lesley Ugochukwu’nun maliyetini açıkladı!

15 Temmuz 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

Beşiktaş’ın, Avrupa Ligi 2. ön eleme turundaki rakibi belli oldu!

Beşiktaş’ın, Avrupa Ligi 2. ön eleme turundaki rakibi belli oldu!

18 Haziran 2025
İstanbul’da 2022’de 126 ton sahte içki ele geçirildi

İstanbul’da 2022’de 126 ton sahte içki ele geçirildi

8 Ocak 2023
Midtylland 2-2 Fenerbahçe

Midtylland 2-2 Fenerbahçe

31 Ocak 2025

Messi Böyle İstedi: Arjantin Finalde

Galatasaray’da, Mauro Icardi dönemi sona erdi!

Filenin Efeleri, Sırbistan’a set vermedi!

Beşiktaş’tan, Leandro Trossard için KAP açıklaması!

Galatasaray, Lesley Ugochukwu’nun maliyetini açıkladı!

Fenerbahçe, Greenwood’un İstanbul’a geliş tarihini açıkladı!

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.