Öğrenci Servisleri Fiyatlarına Yüzde 40 Zam Geliyor!

Eğitim öğretim yılının başlamasına bir ay kala, öğrenci servislerinin yeni fiyatları velileri telaşlandırdı.

servis1

İlk ve orta öğretimin yaz tatilinin bitmesine çok az kaldı. Ailelerin de çocukları için eğitim masraflarını planlama süreci de, tatil süresinin sonlarına gelinmesiyle birlikte başlamış oldu. Geçtiğimiz yıl yapılan eğitim masraflarına oranla çok daha fazla harcama yapması muhtemel olan ebeveynler; çocuklarının okul sürecinde en iyi verimi alması için bu masrafların tamamını göze alacak. Ancak ceplerden çıkacak miktarların yüksekliği, ailelerin ekonomik durumun kökten sarsacak seviyelere ulaşabilir.

Kırtasiye, kıyafet, harçlık gibi harcama kalemlerinin; bir önceki eğitim yılına oranla en az %50 oranında arttığı düşünülüyor. Zamların en çok yansıyacağı noktaların ise; özel okul ücretleri ve öğrenci servisleri olduğu konuşuluyor. Velilerin çokça şikayet ettiği konulardan biri olan servis ücretleri, yeni eğitim yılında daha da zorlu süreçlerin yaşanmasına neden olabilir. Ancak bu yılki artışlarda yakıt ücretleri ve çalışan masraflarının yüksekliğinin, daha etkili bir biçimde kendisin göstereceği öngörülüyor.

Servislerin güvenliği ve öğrencilerin okul hayatına etkisini de hesaba katan veliler; çocukları için uygun olması durumunda ulaşım için okulun sağladığı bu imkânı değerlendiriyor. Ancak servislerin ev ekonomisinde bıraktığı etkinin büyüklüğü, ailelerde şimdiden tedirginlik uyandırmış durumda. Servis ücretlerine dair okullardan veya servis sağlayan kuruluşlardan henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak son bir yıl içerisindeki benzin fiyatı artışları dahi; zammın minimum yüzde 40 civarında olacağının tahmin edilmesine neden oluyor.

Taşımacılar Birliği: Zammı Biz De Öngöremiyoruz!

Konuyla alakalı velilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği Başkan Vekili Aziz Baş; tatilin son ayına girilmesine rağmen, kendilerinin de fiyatlarla ilgili bir öngörülerinin olmadığını söyledi. Yakın dönemde maliyet artışlarını tespit ederek güncellemelerin yapılacağını belirten Aziz Baş; bu sürecin tamamlanmasının hemen ardından resmi ağızlardan rakam duyma ihtimali bulunduğunu dile getirdi.

Fiyatların belirsizliği nedeniyle velilerin endişesinin daha da arttığı gözlemlenirken; pek çok okulda Okul Aile Birliği başkanlarının da servis şirketleriyle temaslarını sıklaştırdığı biliniyor. Gelen talepler üzerine açıklamalarda bulunan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar; fiyat tarifesinin 15-20 Ağustos tarihlerinde netleşeceğini belirtti. Servis ücretlerinin belirlenmesinde benzin fiyatlarının da ön planda olacağını söyleyen Günhan Sınar; ücret bareminin sekiz buçuk ay ve beş gün üzerinden yeniden değerlendirileceğini de aktardı. Ayrıca ilk ve orta okullarda rehber personel bulundurulma zorunluluğu olduğunu da söyleyen Sınar; ücretlerde personel maaşına yapılacak zammın da doğrudan yansıyacağını sözlerine ekledi.

TÜİK’in belirttiği enflasyon oranlarına göre; ulaşımdaki artış yüzde 119 seviyelerini gördü. Bu sebeple de, öğrenci servislerindeki fiyat artışının minimum yüzde 40 seviyesinde olacağı öngörülüyor. UKOME’nin 15-20 Ağustos tarihlerinde yapacağı toplantılar sonunda belirlenecek fiyat baremi; her halükarda veliler için kötü haber niteliğinde olacak. Çünkü önceki yılın servis ücretlerinin yüzde 40 zamlı hali; yıllık minimum 6600 TL civarında. Servis ücretleri zammının en son Nisan ayında yapılması, enflasyon oranının bu dönemde doğrudan yansımamasını sağlayacak. Ancak ay bazında 800-900 TL civarına gelen öğrenci servis ücretleri; eğitim masraflarının yeni yılda çok daha fazla gündeme geleceğini göstermekte.

Exit mobile version