Ocak ayında İstanbul’da zam ve indirim rekortmenleri belli oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ocak ayında perakende fiyatlarında en fazla artış ve düşüş gösteren ürünleri açıkladı. Buna göre, indekste yer alan 336 ana üründen 248’inin fiyatı artarken, 38 ürünün fiyatı düştü.
Ocakta bir önceki aya göre fiyatı en çok artan ürün yüzde 66,63 ile uçak bileti oldu. Bunu yüzde 57,95 ile yeşil soğan, yüzde 50 ile diş muayene ücreti, yüzde 48,83 ile patlıcan, yüzde 48,40 ile salatalık ve yüzde 48,29 ile kabak izledi. Diğer artış gösteren ürünler arasında taze fasulye, maydanoz, otopark ücreti, dolmalık biber, ev hizmetleri, domates, resmi evrak ücretleri, diş çekme ve dolgu ücretleri ile kargo ücreti yer aldı.
Geçen ay köprü, otoyol ve tünel geçiş ücretlerinde yüzde 24,93, altın mücevheratta yüzde 21,44, özel amaçlı kurs ücretlerinde yüzde 20,27, edebi kitaplarda yüzde 19,25 ve ameliyat ücretinde yüzde 16,45 artış görüldü.
Öte yandan, Ocak ayında fiyatı en çok düşen ürün yüzde 19,52 ile kadın elbisesi oldu. Kadın elbisesini, yüzde 13,13 ile kadın kaban, yüzde 11,11 ile kadın etek, yüzde 10,76 ile kadın gömlek, yüzde 6,96 ile kadın mont, yüzde 6,33 ile portakal ve yüzde 6,20 ile günlük araba kiralama ücreti izledi. Diğer düşüş gösteren ürünler arasında çocuk eşofman, kadın kazak, kadın pardösü, çocuk montu, kadın ayakkabı ve kadın pijaması yer aldı.
Erkek mont ve bot fiyatlarında da azalış gözlemlendi; erkek mont yüzde 2,07, erkek bot yüzde 1,90 ve kadın bot yüzde 1,64 değer kaybetti.
