Nureddin Nebati’den Yeni Banknot Açıklaması Geldi!

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 500 ve 1000 ₺'lik banknotların çıkacağı iddialarını yanıtladı!

nebati01

2022 yılının tamamına etki eden ekonomik kriz, beraberinde pek çok tedbir ve spekülasyonu da getirdi. İktidarın  ekonomi alanında tedbir alma girişimlerinin sonuçsuz kalması ise; tepkilerin daha da yoğunlaşmasının önünü açtı. Özellikle de halkın büyük bir kesiminin de krizden mağdur olması, yılın ikinci yarısının iktidar için oldukça zorlu geçeceğini işaret etti. Dün yapılan kabine toplantısında da krizin etkileri ve alınacak tedbirler, gündem maddeleri içerisinde en üst sıradaydı. Ekonominin başındaki isim Nureddin Nebati ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söyleyeceği sözler de; bu sebeple kamuoyu tarafından merak konusu oldu.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalar yapan Nureddin Nebati; son toplantıda ortaya çıkan ekonomik tedbir paketini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağını belirtti. Konut kiralarıyla alakalı alınan tedbirin Erdoğan tarafından aktarılması, Nebati’nin ekonomi hakkında çıkan spekülasyonları yanıtlamasına neden oldu. Maliye Bakanlığı’nın alacağı ara kararlar konusunda bilgi veren Nebati; öte yandan son dönemde çıkan banknot iddialarını da cevapladı.

Geçtiğimiz günlerde CHP milletvekili Özkan Yalım’ın gündeme getirdiği banknot iddiası; ekonomi çevrelerinde tepkiyle karşılanmıştı. 200 ₺’lik banknotların piyasadaki yerinin %47 seviyelerine gelmesi, daha büyük bedelli banknotların basılabileceği iddiasının gündeme gelmesine yol açmıştı. Özkan Yalım’ın belirttiği 500 ve 1000 ₺’lik banknot basımı da, yılın ikinci yarısında ekonomide büyük bir kırılmaya yol açabilecek bir gelişme olarak öne çıkmıştı. Nureddin Nebati’ye sorulan bu iddia, dün itibarıyla resmi ağızlardan yalanlanmış oldu.

Basın toplantısında sorulan bu soruyu Nebati; “Yanlış bilgi. Kesinlikle hiçbir şekilde bu yönde bir çalışma da ihtiyaç da yok.” şeklinde cevapladı. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın Türk Lirası’nın değer kaybı ve dövizin yükselişi nedeniyle olabileceğini söylediği yeni banknot basımı, Nureddin Nebati’nin verdiği bilgilere göre gündemden düşmüş durumda. Öte yandan Yalım’ın iddiasında yer alan 2.5, 5 ve 10 ₺’lik madeni para basımı iddiası da aynı cümlelerle reddedildi. Bakan Nebati’nin açıklamaları, hükûmetin bir süre daha tedavüle yeni banknot veya madeni para almayacağını kesinleştirdi.

Erdoğan: Konut Krizini Çözecek Plana Başlıyoruz!

Dün yapılan kabine toplantısının sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde de ekonomi vardı. Ekonomik krizde en çok etkilenen konulardan birine değinen Erdoğan; kira fiyatlarının düşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Bu yönde bir proje hazırladıklarını da kamuoyuyla paylaşan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini yaparak bu soruna dur diyeceklerini belirtti. Projenin 81 ilde aynı anda yapıma geçeceğini dile getiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan; yakın dönemde yapılacak tanıtım toplantısıyla çözüm önerilerini daha net bir şekilde kamuoyuna sunacaklarını açıkladı.

Yapılacak bu projeyle vatandaşların “kira öder gibi ev sahibi olma” hayalini gerçekleştireceklerini söyleyen Recep Tayyip Erdoğan; bu proje için yapılacak ilk tanıtımın önümüzdeki ay gerçekleşeceğini de belirtti. Yerel ve yatay mimari odaklı, sıfır atık uyumlu, iklim dostu ve çevreci bir proje sunacaklarının sözünü veren Erdoğan; bu projede milyonlarca insanı ev sahibi yapmanın da garantisini verdi.

Şehit yakını, gaziler, ilk defa ev sahibi olacaklar ve evlenmek üzere olanlar da; TOKİ’nin başını çektiği bu inşaat atılımında avantajlı konumda olacak gruplar olarak belirtildi. Erdoğan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’yi bu projenin tasarlanmasından ötürü tebrik etti.

Exit mobile version