Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinde Enflasyon Düşüşte!

Merkez Bankası'nın Eylül ayında yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentisi, bugünkünden 13 puan geride!

tcmb

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi kamuoyuyla paylaşıldı. Ankette yer alan rakamlarda, enflasyon beklentisinin şu anki seyirden neredeyse 13 puan geride olduğu görüldü. Yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 67.73 olarak yorumlayan piyasa katılımcıları; bir önceki ankette ise yüzde 70 seviyesinde bir enflasyon rakamı beklemekteydi. Bu rakamın güncellenmesinin nedeni olarak; artan büyüme rakamları ve Merkez Bankası’nın almaya çalıştığı tedbirler gösterilmekte.

Ülkenin ekonomik paydaşlarının büyük bir çoğunluğu üzerinden yapılan TCMB anketi, hem kurumun hem de ekonomik politikanın göstergesi niteliğinde. Ağustos anketinin 3 puan daha gerisinde olan enflasyon tahmini, Merkez Bankası yetkililerini olumlu yönde etkiledi. Piyasalara az da olsa güven verildiğini öngören TCMB; öte yandan da TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının uzağında kalmanın çekincesini de yaşıyor. Ağustos ayı rakamlarında yüzde 80’i gören TÜİK enflasyon değerlendirmesi; TCMB’nin para politikalarını da şekillendirebilir.

Merkez Bankası’nın düzenlediği ankette, ülkenin yıl sonu büyüme rakamları da güncellendi. Fitch’in açıkladığı rapor sonrasında büyüme beklentilerini güncelleme kararı alan katılımcılar; bir önceki ankette yüzde 3.7 olan tahmini yüzde 4.8’e yükseltti. Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) beklentisi ise, tıpkı yıl sonu büyüme rakamları gibi yukarı doğru güncellendi. Yüzde 3.8’den yüzde 4.5’e çıkan bu değerlendirme; vatandaşların ekonomik olarak daha kolay bir dönemece girebileceğine işaret ediyor. Yapılan anketin geriye kalan bölümlerinde ise, ağırlıklı olarak vatandaşa etki edecek rakamlar bulunmakta.

Dolar 19.51’de Kalıyor!

Yıl sonu enflasyon beklentisinin etki edeceği düşünülen bir diğer husus da döviz kuru oldu. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne görüş belirtenler, doların seviyesinin de beklenildiği kadar yükselmeyeceğini öngörüyor. Şu anda 18.27 olan 1 ABD doları, ankete oy verenlerce yıl sonunda 19.51 seviyesinde görülüyor. 3.5 ay boyunca yalnızca 1 TL artacağı öngörülen ABD doları, piyasaların ilk aylara oranla daha stabil hareket edeceğine işaret ediyor. Geçtiğimiz yılın son günlerinden bu yana oldukça hareketli günler geçiren dolar kuru; benzer paritede ilerleyen euroyla birlikte her geçen gün ivme kazandı. Doların bir süre de olsa seviyesini korumasına ihtimal verilmesi; TCMB yetkililerini de yıl sonuna kadar gidecek süreçte mutlu etti.

Ankette yer alan bir diğer başlık iste Tüketici Faiz Endeksi (TÜFE) oldu. Yüksek enflasyonun etki ettiği konulardan olan TÜFE’nin son durumunun ne olabileceğine dair görüş alan TCMB yetkilileri; piyasa katılımcılarından bu konuda da olumlu yanıt aldı. Bir önceki ankette yüzde 41.99 olan TÜFE beklentisi, bu ayki ankette ise yüzde 36 seviyelerine kadar geriledi. 24 aylık TÜFE beklentisinin de sorulduğu ankette, tahmin edilen rakamların ortalamasında yüzde 20.63 rakamına ulaşıldı. Bir önceki ankette yüzde 24 civarında olan 2 yıllık TÜFE beklentisi, büyüme rakamının etkisinin burada da hissedilmesiyle 4 puan düşmüş oldu.

TCMB’nin Para Politikaları Kurulu’ndan (PPK) çıkacak faiz kararları, bu rakamların sağlanmasındaki kilit unsur olacak. Faiz artırımı veya stabilizasyon yerine, faiz indirimi kararı çıkması halinde; Eylül ayında yapılan tahminlerin tamamına yakınının başarısız olma ihtimalini oluşturabilir.

Exit mobile version