Merkez Bankası Faiz İndirdi!

Bugün toplanan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, Ocak ayının ardından ilk kez faiz indirimine gitti ve faizi yüzde 13 seviyesine çekti.

para

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından sürpriz bir karar çıktı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14’ten yüzde 13’e indiren PPK; uzun bir aradan sonra faiz indirimine gitti. Ocak 2022’den bu yana toplanan yedi PPK toplantısında da indirim kararı alınmamıştı. 2021 Eylül ve 2022 Ocak arasındaki tüm toplantılarda faiz indirimine giden TCMB yönetimi; bir yıl içerisinde toplamda yüzde 6 oranında indirim yapmış oldu. Bu kararın ardından piyasaların tepkisi de gecikmedi. Bir süredir stabil ilerleyen doların birim fiyatı 18 ₺ sınırını aştı.

Para Politikaları Kurulu’nun bu yılki sekizinci toplantısında alınan faiz indirimi kararının, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için alındığı açıklandı. TCMB’nin resmi kanallarından paylaşılan açıklamada; ekonomik istikrarın yakalanması için atılan adımlar gerekçesiyle bu karara varıldığı belirtildi. Öte yandan küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle birlikte, dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğünü belirten TCMB; faiz indirimi kararının da bu nedenle tam zamanında alındığının altını çizdi.

PPK’nın aldığı faiz indirimi kararını sürpriz niteliğinde gören piyasalar; uzun süredir sabit kalan faizlerin düşürülmesinin etkisini kısa vadede gösterdi. Ekonomistlerin faizin sabit kalma beklentisinin boşa çıkması, döviz kurlarına doğrudan yansıdı. Dolar/₺ kuru 18.13 seviyesini çok kısa bir sürede test etti. Yüzde 13 seviyesine indirilen faizlerin, Ağustos ayının ilerleyen dönemlerinde etkisinin çok daha sert bir şekilde hissedileceği öngörülüyor. Bu kararla birlikte; TCMB’nin ülkede Türk Lirası’nı teşvik edecek birçok uygulamanın da hayata geçeceğinin altı çizildi.

TCMB: Yüksek Küresel Enflasyonun Etkisi Kırılıyor

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun aldığı kararın açıklaması; sosyal medya ve resmi internet sitesi aracılığıyla yapıldı. PPK’nın aldığı karar sonrasında açıklanan gerekçeler arasında; Dünya çapında vuku bulan enflasyon krizi, ülke merkez bankalarının izlediği politikalar ve gelişen süreçte finansal politikalar için çözüm arayışları bulunmakta. Ülkemizde yıl boyunca güçlü bir büyüme endeksi yakalandığını belirten TCMB yetkilileri; özellikle de turizmin getirdiği katkıyla birlikte cari dengeyi yakalama konusunda önemli adımlar atıldığını açıkladı. Büyüme kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin arttığı da, TCMB’nin yaptığı açıklamalar arasında verilen bilgilerden biri oldu.

Enerji fiyatlarının artışının, cari denge açısından en büyük risk olduğunu belirten PPK karar metninde; cari dengenin yakalanması halinde fiyat istikrarının da ülkede yeniden oluşacağının da altı çizilmekte. Politika – kredi faizi arasındaki makas farkının açılmasına da değinen açıklamada, PPK’nın bu çerçevede aksiyon aldığı ve indirim kararının da bu nedenle ortaya çıktığı da söylenildi. Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek tüm aksiyonların kısa vadede alınacağına değinen TCMB; kredi, teminat ve likidite politikalarının kesintisiz bir şekilde sürdürüleceğini söyledi. PPK’nın şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı kararlar aldığını da kesin bir dille belirten TCMB açıklaması; ilerleyen dönemlerdeki PPK toplantılarında çıkacak kararların da bu ilkeler doğrultusunda alınacağını aktardı.

Yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybı yaşandığının da veriler ışığında ortaya çıktığını söyleyen TCMB Para Politikaları Kurulu; son çeyrekte ivmenin yükseliş eğrisi tutturma işaretleri verdiğini açıkladı. Fiyat istikrarı yakalanmasıyla birlikte enflasyonun da düşeceğini söyleyen TCMB, gıda enflasyonunun da bu doğrultuda gideceğini belirtti. TCMB’nin gıda enflasyonu ve dezenflasyon sürecine yer verdiği açıklamasında; “Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.” sözlerine de yer verildi.

Exit mobile version