Kurbanlık hayvan pazarlarında sıkı pazarlıklar başladı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Trabzon'da da diğer bölgeler gibi kurban pazarları kuruluyor. Bayrama 15 gün kala sıkı pazarlıklar ve satışlar da başladı. Trabzonlu Rahman Durmuş ile Bayburtlu besici İsmail Balık'ın kameralara yansıyan pazarlığı ise komik anekdotları andırdı.

kurban pazari habermeydan

Kurbanlık hayvan pazarlarında sıkı pazarlıklar başladı.

Trabzon’un Ortahisar Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle Akoluk Mahallesi’nde 20 dönümlük bir alanda kurban satış ve kesim alanını hizmete açtı. Bu alana Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen besicilerin hayvanlarını satmak için gelmeye başladığı bildirildi. Genellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nden gelen üreticilerin büyükbaş hayvanlarını sunduğu kurban sahasında, yemekhane, çay ocağı ve lavabo gibi alanlar da oluşturuldu. Büyükbaş hayvan fiyatlarının 80 bin TL’den başlayarak 160 bin TL’ye kadar çıktığı ifade edildi.

Kurban Bayramı’na az bir süre kala, besicilerle vatandaşlar arasında sıkı pazarlıkların başladığı belirtildi. Fiyatların yükselmesiyle birlikte, pazarlıkların sert geçtiği kurban satış yerinde, Trabzonlu Rahman Durmuş ile Bayburtlu besici İsmail Balık arasındaki pazarlık kameralara yansıdı. Bayburtlu besicinin 80 bin TL’ye sunduğu danayı almak isteyen Rahman Durmuş’un, “Bismillah” diyerek başlattığı pazarlık süreci uzunca bir zaman devam etti. Balık’ın 85 bin TL’ye inmeyi reddettiği pazarlıkta, Durmuş’un insani yaklaşımı ve esprili diyalogları sonucunda, sonunda 80 bin TL’ye kurbanlığını almayı başardığı belirtildi.

Çok sıkı pazarlık yaptıklarını kaydeden Rahman Durmuş, geçen yıla göre bu yıl alım gücünün zorlaştığını belirterek “Yaklaşık 30 yıldır bu pazarlardayız. Geçen yıla göre bu yıl alım gücü zorlaşacak. Hayvan pahalı. Yem ve imalatı pahalı. Ondan dolayı bu maliyetlere çıkıyorlar. İnşallah dileğimiz üreticilerin hayvanların hepsini satarak buradan mutlu bir şekilde gitmesini istiyoruz. Seneye tekrar bu insanlar bu üretimi yapıp Trabzon’a gelsin ve insanlar kurban ibadetini yapsınlar. Çok sıkı pazarlık yaptık. Kurban kesenlerden ricam üreticileri üzmesinler. Zor şartlarda bu hayvanlar bakılıyor” dedi.

Bayburtlu besici İsmail Balık da “Yem pahalı. Hayvanların buraya gelmesi ve yerler yüksek maliyetler. Onun için mecburen hayvanın fiyatı yükseliyor. Her yıl Kurban pazarı için Bayburt’tan Trabzon’a geliyoruz. Bu sene 24 büyükbaş hayvan ile geldik. Bu sene şuana kadar 2 kez satış yaptık” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlar şuanda sadece soruyor, almıyor”

Yaklaşık 12 yıldır Trabzon’a hayvan satmak için geldiklerini belirten Adem Tekeş ise “Bu sene de nasip oldu Ağrı’dan Trabzon’a geldik. İnşallah hayvanları satıp döneceğiz. Baktığımızda çadır sayısının iki katına yükseldiğini görüyoruz. Geçen sene 80-85 çadır vardı bu sene 160’a çıktı. İnşallah herkes satışını yapıp evine döner. Bu sene 30-35 tane hayvanla geldik. Geçen sene yaklaşık 50 hayvan ile gelmiştik. Taban yüksek olduğu için satılmaz diye az hayvanla geldik. Kilogram işi 500-550 arasında değişiyor. Vatandaşlar şuanda sadece soruyor, almıyor” diye konuştu.

Hüseyin Kibar isimli besici ise “Kurban pazarı kuruldu hayvanlarımızı getirdik. Şuanda satışlar biraz yavaş. Vatandaş alamıyor. Geçen sene güzel satış yapmıştık. İnşallah bu sene de satılacak. Fiyatlara baktığımızda en ufak hayvan 80 bin TL’den başlıyor. 150-160 bin TL’ye kadar çıkıyor. Vatandaşın alım gücü zayıf. Havalar kötü gittiği için kimse gelmiyordu. Havaların ısınmasıyla vatandaşların pazara geleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version