Kripto paralarda yükseliş

Küresel olarak dolar güçsüzleşirken bu konu kripto paralara yaradı. Bitcoin bu sabah itibarıyla 17.300 doların üzerine tırmandı. Ethereum ise 2.300 doları gördü.

kripto yukseliste habermeydan

Kripto para borsası FTX’in iflasının yaşattığı sarsıntının etkisinin geçmesi, dolardaki güçsüzleşmeyle birleşince Bitcoin haftaya yükselişle giriş yaptı.

Bu sabahtan itibaren Bitcoin günlük yüzde 1.8 yükselerek 17.344 dolaraulaştı. Ethereum ise yüzde 2.9’luk yükselişle 2.300 doları gördü.

Binance Coin haftaya yüzde 1.4’lük yükselişle başlarken, Ripple yüzde 0.7, Dogecoin yüzde 1.3, Cardano (ADA) ise yüzde 1.1 değer kazandı.

POWELL’IN AÇIKLAMALARININ ETKİSİ
Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelenin uzun bir müddet daha süreceğini ifade ederek, “Enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaşma düzeyine yaklaşırken faiz artış hızımızı biraz yumuşatmak mantıklı. Faiz artış hızımızı yavaşlatmamızın zamanı aralık toplantısında gelebilir” dedi.

Piyasalar halihazırda Aralık ayında Fed’in frene basarak 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesini öngörüyordu. Powell’ın son sözlü yönlendirmeleri bu beklentiyi güçlendirdi.

TAHVİL GETİRİLERİNDE GERİLEME
Powell’ın açıklamaları öncesi 107’nin üzerinde seyreden dolar endeksi bu sabah itibarıyla 104.1 seviyesine kadar düştü. Bu aşamada ABD 10 senelik tahvilin getirisi de yüzde 3.78’den yüzde 3.53’e geriledi

Bu düşüşler ABD borsalarında yüzde 2 ila 3 arasında yükselişleri tetiklerken kripto paraların da benzer biçimde doğrultusunu yukarı çevirmesinde katkıda bulundu.

Buna ek olarak FTX’in iflasının ardından iflas dalgasının başka hangi borsaları vurabileceği endişesi yatırımcının risk iştahını azaltıyordu. Fakat geçen hafta büyük ölçekli borsalarda hiçbir olumsuz haber olmadı. Bu da güvenin bir nebze artmasına katkı sağladı.

Exit mobile version