Kripto Para Borsası FTX Hakkında ABD’de Soruşturma Başlatıldı!

ABD'nin borsa ve vadeli sözleşmeler komisyonları; kripto para borsası FTX hakkında soruşturma başlattı.

ftx 01

ABD’de son günlerde kripto para borsası FTX hakkındaki iddiaların çoğalması; ekonomiyi denetleyen kuruluşların harekete geçmesine yol açtı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CTFC) ve ABD Adalet Bakanlığı; FTX hakkında çıkan iddialarla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı. Basında yer alan haberlere göre; devlet kurumlarının, FTX’in yaşadığı likidite krizi ve sonrasında şirket içerisinde giriştikleri hamlelerin sorgulayacağı ve bu hamlelerden herhangi birinde yolsuzluk olup olmadığını inceleyeceği konuşulmakta.

Likidite sıkışıklığı döneminde müşteri tasarruflarını yönetim biçimiyle alakalı birçok şikayet alan kripto para borsası FTX; gelen şikayetlerin çoğalması sonucunda SEC ve CTFC’nin takibine girdi. Borsa manipülasyonlarını engellemek ve müşteri haklarını korumak amacıyla soruşturma başlattıklarını belirten bu iki kurum; Adalet Bakanlığı’nın açtığı soruşturmaya kendilerinin dahil olmadığını ifade etti. SEC’in yaptığı açıklamada yer alan kredi faaliyetleri ibaresi ise, FTX’in beklenenden çok daha zor bir sürece gireceğini işaret etmekte.

Birkaç aydır SEC tarafından kredi alımları ve tasarruf kullanımlarının incelendiği belirtilen FTX’in; bu incelemelerin ışığında soruşturma kapsamına alındığı öğrenildi. Kurumun doğrudan tespit ettiği bir usulsüzlükle itham edilen kripto kuruluşu; soruşturma kapsamında lehine sonuç almakta zorlanabilir. Firma içerisindeki tasarrufların kullanım akışında yaşanabilecek herhangi bir firma kaynaklı bozukluk; SEC’in FTX hakkında işlem yaptırabilme hakkını beraberinde getirebilir.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açtığı soruşturmanın ise, dolandırıcılık gibi net bir tanımla ortaya çıktığı açıklandı. Ciddi iddialarla itham edildiği görülen FTX’in; bu sürecin sonuna gelinmeden dahi iflasını açıklama ihtimali yüksek görülüyor. Geçtiğimiz günlerde ABD ekonomi basınında yapılan bir haberde; FTX Üst Yöneticisi Sam Bankman-Field’ın, nakit kaynağı bulamaması durumunda şirketin iflasını açıklama ihtimali olduğu ve bu durumu FTX yatırımcılarına bildirdiği iddia edildi. Bankman-Field, firmalarının 8 milyar dolarlık bir açığı kapatmaya çalıştığını söylediği de haberdeki detaylardan biri olarak öne çıktı.

Binance, FTX’i Satın Almaktan Vazgeçti!

FTX’in yaşadığı süreçle birlikte, yakın dönemde gündeme gelen satın alma sürecinin de tarihe gömüldüğü öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde FTX hakkında açıklamalarda bulunan Binance’in kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao; FTX’in sıkıştığı likidite problemini çözmeye ve kurumu tamamen satın almaya hazırlandıklarını belirtmişti. Bu açıklamayı Twitter hesabı üzerinden yapan Zhao; kurumun bizzat kendilerinden yardım istediğini ve yatırımcıları korumak adına bu aksiyonu almaya hazır olduklarını ifade etmişti. Likidite sorununu gidermek ve yatırımcıların tasarruflarına zarar gelmemesi adına bir niyet mektubuna imza attıklarını belirten Zhao; imzalanan mektubun bağlayıcı bir niteliği olmadığının da altını çizmişti.

Ancak birbiri ardına gelen soruşturma süreçleri sonrasında, Binance’in de satın alma sürecinden vazgeçtiği duyuruldu. Önümüzdeki Salı günü tamamlanması beklenen satın alma süreci, soruşturmaların açılması sonrasında dün itibarıyla iptal edildi. Soruşturma haberlerinin ardından kurumsal bir değerlendirme yaptığını belirten Binance; süreçten çekildiklerini resmi sosyal medya hesaplarından paylaştı. Başlangıçta FTX müşterilerine likidite sağlamak amacıyla bu projeye giriştiklerini aktaran Binance yetkilileri; sonraki süreçte bu sorunun çok daha karmaşık olduğunu fark etmeleri sebebiyle süreçten çekildiklerini ifade etti.

Exit mobile version