Konut Fiyatlarında Zirve Görüldü: 2.5 Milyon ₺

Uzun bir süredir artış trendindeki konut piyasası, İstanbul'da ortalama 2.5 milyon ₺ seviyesine geldi.

konut1

Geçtiğimiz yılın Eylül ayından itibaren başlayan konut fiyatları artış trendi, günümüze dek ivmesini kaybetmeden devam etti. Yıllık değer artışı, bu süre zarfında yüzde 182 seviyesine geldi. Her ay yüzdesel bazda çift haneleri gören konutların artış oranı, mayıs ayında rekor seviye olan yüzde 14.7’yi test etti. İstanbul’da diğer tüm illerin üzerinde ilerleyen ortalama satış fiyatları; bugün itibarıyla metrekare başına 17 bin ₺’yi gördü. Yılın ilk yarısında çift haneli rakamların aşağısına inmeyen konut fiyatları artışının, ikinci yarıda daha düşük seviyede ilerleyeceği öngörülüyor.

Temmuz ayında da çift haneyi yeniden test eden konut artış oranının, Ağustos ayı itibarıyla tek haneye düşeceği iddia ediliyor. Bu iddianın sebepleri olarak da; yeni kredi tedbirleriyle birlikte konut alımının azalması ve vatandaşların alım gücünün gitgide düşmesi görülüyor. Piyasa fiyatlarının da bu şartlar nedeniyle bir süredir artmadığını belirten emlak uzmanları; ilerleyen dönemde de artış bareminin çok düşük yüzdelerde seyredeceğini söyledi. Yılın ikinci yarısında toplamda yüzde 18 artışın maksimum seviye olacağını öngören uzmanlar; 2023 yılına girilirken emlak fiyatlarının daha da fahiş rakamlara ulaşma imkanını olmadığını dile getirdi.

Öte yandan konut sektörüne yönelik düzenlemelerin arttırılmasına kesin gözüyle bakan ekonomi uzmanları; bu müdahalenin kısa ve orta vade yatırımları için gerek şart olduğunun altını çizdi. Özellikle de ekonomik krizin iktidar nezdindeki çözüm maddelerinin inşaat odaklı olması; bu projelere vatandaşların da dahil edilme zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Bu nedenle de hükûmetin konut krizine el atmasının kaçınılmaz olduğu söylenmekte.

Cumhurbaşkanı’nın Emlak Projesi Ne Durumda?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan konut projesinin henüz net bir etki yapmadığını belirten emlak piyasası çalışanları; projenin detaylandırılmasıyla birlikte hareketliliğin yönünün belirleneceğini aktardı. Temmuz ayı itibarıyla artışların azalma ivmesine girdiğini ve günlük patlamaların durduğunu söyleyen Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya; BDDK ve Merkez Bankası’nın kredi tedbirleri sayesinde durulma sürecine adım attıklarını açıkladı.

Bir konutun alımı için maksimum %60 oranında kredi çekilebilmesi yönünde yapılan düzenlemenin sonucunda; kredi çekme oranını düştüğü ve vatandaşların da emlak alımını azalttığı görüldü. Bu sebeple de emlak fiyatlarındaki artış trendinin dengelendiği düşünülmekte. İlerleyen günlerde hükûmet ve kamu kurumlarının; bu alanda daha çok çalışma yürüteceği ve konut alanında yaşanan krizin az da olsa dindirileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul’da Ev Fiyatları Ne Kadar?

Emlak piyasasından çıkan veriler sonucunda, son artışlarla birlikte metrekare başına ortalama fiyatın 9979 ₺ seviyesine çıktığı görülmüştü. Bu fiyat ortalamasıyla ilerleyen süreçte, ev fiyatlarının ortalama 1.5 milyon ₺’yi gördüğü belirtiliyor. Türkiye genelinde bu seviyede ilerleyen artış; ülkenin en pahalı şehri olarak konumlanan İstanbul’da ise daha yüksek seviyeleri test ediyor.

İstanbul’daki evlerde 2.5 milyon ₺ seviyesinin görülmesinin sebebi olarak da, metrekare fiyatlarının durmadan artması gösteriliyor. Artış ivmesinin yavaşlamasına rağmen 17.493 rakamının aşağıya çekilemediğini söyleyen emlak uzmanları; bu sebeple de 2.5 milyon seviyesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. İlerleyen günlerde de minimum seviyede artışla ilerlemesi beklenen piyasanın; İstanbul’daki ev fiyatlarını benzer bir oranda etkilemesi bekleniyor. Satın alımda 2.5 milyon bandını gören konutların, kiralama özelinde de minimum 4500-5000 ₺ seviyesinde ilerleceği konuşuluyor.

Exit mobile version