Katar’dan Türkiye’ye 10 milyar dolar geliyor

Reuters, Türkiye'nin Katar'dan 10 milyar dolarlık finansman sağlamak için yaptığı görüşmelerde son noktaya gelindiğini belirtti.

tmb katar habermeydan

Türkiye ile Katar arasında 10 milyar dolarlık finansman anlaşmasında son düzlüğe geçildi. Katar’ın Türkiye’ye sağlayacağı finansmanın 3 milyar doları yıl bitmeden Türkiye’ye varacak.

Bahsi geçen finansman swap, eurobond veya başka bir yöntemle sağlanacak. Türkiye ile Katar merkez bankaları arasında daha önce 5 milyar dolarlık swap anlaşması imzalanmış, daha sonra bu miktar 3 katına çıkarılarak 15 milyar dolara yükseltilmişti.

28 MİLYAR DOLARLIK  SWAP ANLAŞMASI

Merkez Bankası’nın (TCMB) Çin, BAE, Katar ve Güney Kore ise toplam 28 milyar dolarlık swap anlaşması bulunuyor. Bu anlaşma kapsamında TCMB’nin rezervlerinde 23-24 milyar dolar yer aldığı tahmin ediliyor.

Salı günü de Suudi Arabistan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) 5 milyar dolarlık yatırım mevduatı yatırmasına yönelik görüşmeler devam ediyor.

SWAP HARİÇ NET REZERV -50.4 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası’nın en son paylaştığı istatistiklere göre resmi rezervler 18 Kasım haftasında 122.9 milyar dolarla neredeydse 1 senenin zirvesine ulaştı. Bahsi geçen haftada net rezervler 18.2 milyar dolardan 18.7 milyar dolara yükselirken, swap hariç net rezerv ise eksi 54.1 milyar dolardan eksi 50.4 milyar dolara ulaştı.

Exit mobile version