İstilacı türlere karşı eylem planı hazırlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, istilacı yabancı türlerle mücadele kapsamında yürüttüğü projelerle dikkat çekiyor.
DKMP’den edinilen bilgilere göre, MARIAS Projesi kapsamında Türkiye’nin dört denizinde belirlenen pilot alanlarda farklı istilacı türlere odaklanıldı. Bu çerçevede Kuzey Atlantik denizyıldızı, deniz salyangozu, katil yosun, aslan balığı ve su sümbülü gibi türlere yönelik çalışmalar yürütüldü.
Karasal ve iç sularda çalışmalar
TERIAS Projesi kapsamında ise karasal ve iç su ekosistemlerinde hedef türler ve pilot alanlar üzerinden çalışmalar gerçekleştirildi.
Bu süreçte itdolanbacı, yeşil papağan, kırmızı yanaklı su kaplumbağası, gümüşi havuz balığı, sivrisinek balığı ve su maymunu gibi türler üzerine yoğunlaşıldı.
Ulusal veri sistemi oluşturuldu
Her iki projenin tamamlanmasının ardından çalışmalar, “İstilacı Yabancı Türlerin Oluşturduğu Tehditlerin Yönetimi Projesi” kapsamında genişletildi.
Ulusal düzeyde izleme ve veri paylaşımını sağlamak amacıyla Türkiye Ulusal İstilacı Yabancı Türler Veri ve Bilgi Sistemi (TurİST) kuruldu.
Yapılan çalışmalar sonucunda:
- 106 denizel
- 56 karasal
- 13 iç su
- 2 amfibik
olmak üzere toplam 177 istilacı yabancı tür değerlendirildi.
2024-2035 eylem planı hazır
Bu çalışmaların devamı niteliğinde, 2024 yılında Ulusal İstilacı Yabancı Türler Strateji ve Eylem Planı (2024-2035) hazırlandı.
