İstanbul’da zam şampiyonu köprü ücretleri oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), mayıs ayında kentte perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünlerle değişim oranlarını açıkladı.
İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 üründen 147’sinin perakende fiyatı artarken, 21 ürünün fiyatı düştü, 74 ürünün fiyatı ise değişmedi.
Mayıs ayında ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yer alan köprü geçiş ücreti yüzde 60 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
Yıl başından bu yana ise, mayıs ayının zam şampiyonu olan köprü ücretlerine yüzde 182’ye varan oranda zam yapıldı.
15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki tek yönlü geçiş ücretlerine yıl başından bu yana yüzde 182,4 zam uygulandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ise tek yönlü geçiş ücretine yüzde 157,9 oranında zam yapıldı.
Avrasya Tüneli’nde son zam oranı yüzde 40, birikimli zam oranı ise yüzde 111,3 oldu.
Bilimsel ve edebi kitaplara yüzde 43,75, şehir şebeke suyuna yüzde 37,12, kadın iç çamaşırına yüzde 29,62, limona yüzde 26,68, ütüye yüzde 23,92, erkek iç çamaşırına yüzde 16,18, kabak ve çikolataya yüzde 15,90, çamaşır suyuna ise yüzde 13,20 oranında zam yapıldı.
Mayıs ayında fiyatı en fazla düşen ürün ise, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundan sivri biber oldu. Sivri biberin fiyatında yüzde 44,57’lik bir gerileme yaşandı. Diğer azalan ürünler arasında ise yüzde 28,37 ile erik, yüzde 25,17 ile taze fasulye, yüzde 24,73 ile domates, yüzde 23,04 ile bezelye, yüzde 9,36 ile kıvırcık salata ve yüzde 9,02 ile yeşil soğan bulunuyor.