İstanbul’da Kira Ortalaması 10 Bin Lira! Ülkedeki En Pahalı Kiralık Evler Nerede?

Türkiye'nin beş büyük ilinde yapılan araştırmalar sonucunda, şehirlerdeki kiralık ev ortalaması belli oldu. İstanbul'da 10 bin lira sınırı aşıldı.

konut kira 1

Son dönemde tüm Türkiye’nin gündeminde olan konulardan biri, kira fiyatlarının gün geçtikçe katlanarak artması oldu. Enflasyon ve döviz artışı nedeniyle ülkenin tamamında büyük artışlara tanık olan kira ücretleri; önemli bir araştırmanın da başlıca konusu oldu. Türkiye’nin beş büyük ilindeki kira fiyatlarının incelenmesi sonucunda ortaya çıkan neticede; kiraların en yüksek olduğu ilin büyük bir farkla İstanbul olduğu görüldü. Türkiye’nin nüfus anlamında da en büyük şehri olan İstanbul’da; ev kiralarının ortalamasının 10 bin lira seviyesine ulaştığı tespit edildi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yapılan araştırmaların sonucunda; en yüksek kira ortalamasını 10 bin lira ile İstanbul yakaladı. İkinci sırada ise, yine 10 bin lira civarlarına ulaşan rakamlarla Antalya’nın olduğu ortaya çıktı. İzmir’de 7 bin lira seviyesini test eden kira ortalaması; ülkemizin başkenti Ankara’da ise 5 bin lira civarlarında ilerliyor. Beşinci sırayı ise 4 bin lira ortalamaya ulaşan Bursa aldı. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın yaptığı araştırmayla ortaya çıkan beş büyük şehrin kira ortalaması; barınma sorununun ülkedeki ekonomik problemler içerisinde önemli bir yer kapladığını gösterdi.

Endeksa’nın yaptığı araştırma içerisinde; beş büyük ilin ilçelerdeki ortalamalarına da yer verildi. Her ilde en yüksek ve en düşük ortalamayı yakalayan ilçelerin baz alındığı araştırmada; taban ve tavan fiyatları bakımından İstanbul’un merkezi ilçelerinin ilk sıraları aldığı görülmekte.

En Pahalı İlçe Sarıyer!

Beş büyük il içerisinde en yüksek kira ortalamasını yakalayan ilçe; İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Sarıyer oldu. İstanbul Boğazı ve Karadeniz sahillerinin yer aldığı ilçede, kira fiyatlarının beklenenden çok daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğu görüldü. Son bir yılda yüzde 144 oranında artış yakalayan İstanbul’daki kiralık evler; metrekare başına 94 lira ortalamayla, toplamda 10 bin 229 liraya ulaştı.

Sarıyer’in 28 bin lirayla ilk sırayı aldığı İstanbul’daki kiralık evlerin fiyat ortalamasında; Beşiktaş’ın 22 bin, Kadıköy’ün 17 bin, Bakırköy’ün 16 bin, Beyoğlu’nun ise 15 bin lira ortalamaya ulaştığı tespit edildi. Listenin son iki sırasında yer alan Silivri ve Çatalca ise; 5 bin liranın altında ortalama yakalayan iki ilçe olarak göze çarptı.

En Yüksek Artış Yüzdesi Antalya’da!

Bu yılın başında patlak veren Ukrayna – Rusya Savaşı; Antalya’nın emlak piyasasına doğrudan etki etti. Her iki ülkeden Türkiye’ye kaçan insanlar; soluğu Akdeniz’in en sıcak lokasyonlarından Antalya’da aldı. Bir yıl içerisinde yüzde 213’lük artış oranına ulaşan Antalya’daki kiralık evler; ortalaması alındığında İstanbul’un yalnızca 10 lira farkla gerisinde kalmış durumda. Ukrayna ve Rusya’dan gelen kiracıların çoğalması, dövizle ev kiralama ve kira bedellerinin yükselişini beraberinde getirdi. Bu sebeple de Antalya’daki birçok orta gelirli vatandaşın ve öğrencilerin ev ararken sıkıntı yaşadığı ortaya çıktı.

Beş büyük il içerisinde en düşük ortalamanın hesaplandığı Bursa ise; 3 bin 974 lira rakamını gördü. Şehrin en lüks semti olarak yorumlanan Nilüfer’deki ortalama ise, 4 bin 200 lira olarak hesaplandı.

Başkent Ankara’nın kira ortalaması ise, listede 4. sırayı aldı. 5 bin 466 lira ortalamayla kiralık ev piyasasında ilk üçe girmeyen Ankara; en yüksek ortalamayı ise devlet kademesinin tamamının ikamet ettiği Çankaya ilçesinde gördü. 7 bin lira civarında bir ortalama rakama ulaşan Çankaya; Ankara nüfusunun büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapıyor. Kızılcahamam, Şereflikoçhisar, Polatlı ve Elmadağ’da ise; ortalamanın 3 bin liranın altına indiği görüldü.

Listenin üçüncü sırasında yer alan İzmir ise; zamların rekor düzeyde etki ettiği yerler arasında konumlandı. Bir yılda yüzde 154 kira zammı ortalamasına ulaşan İzmir; fiyat ortalamasında ise 6 bin 932 lirayı gördü. Çeşme, Urla, Güzelbahçe gibi popüler semtlerde 10-15 bin lira seviyesini test eden kiralık evler; şehrin merkezi olarak bilinen yerlerde ise 7-8 bin lira civarlarında kaldı.

Exit mobile version