İkinci El Araba Satışına Kısıtlama Geldi!

Ticaret Bakanlığı'ndan gelen açıklamayla birlikte, ikinci el araba satışlarına belli kısıtlar getirildiği resmileşti.

ikinciel1

Son aylarda çokça konuşulan ikinci el araç fiyatlarına ilk müdahale geldi. Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 15 Eylül’den itibaren yeni kısıtlamalar eşliğinde ikinci el otomobil satışı yapılabileceği belirtildi. Otomobil ve arazi taşıtlarını kapsayan bu düzenlemenin, araç sahibinin doğrudan satışını kapsamadığı da belirtilen maddeler arasında. Ticari faaliyet amacıyla ikinci el araç satanları kapsadığının altı çizilen düzenleme; bu sabah itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlıklı düzenleme; motorlu kara taşıtlarındaki arz talep dengesizliklerini rayına sokmak adına yürürlüğe girdi. Kurum ve kuruluşlardan bir kısmının, fiyat yükselişi nedeniyle stokçuluk yapma ihtimali olduğunu belirten bakanlık açıklaması; bu gibi faaliyetlerin önünün kesilmesi adına yaptırım seçeneklerini devreye alındığını aktardı. Fiyatlara çok fazla zam yapma olasılığını da ortaya çıkaran piyasa şartlarına denge getirmesi beklenen bu hamle; tüketici nezdinde olumlu karşılanması beklenen bir gelişme olarak görüldü.

İkinci el araç fiyatlarındaki artışlar konusunda çokça şikayet aldıklarını da açıklama içerisinde aktaran Ticaret Bakanlığı; bu sebeple düzenlemeyi hızlıca yaptıklarını ve tüketicinin beklentilerinin karşılanmasını önemsediklerini söyledi. 15 Eylül itibarıyla otomobil ve arazi taşıtlarının alım satımında geçerli olacak bu düzenleme; araçların kat ettiği kilometre üzerinden tanımlanacak. 1 Temmuz 2023’e dek geçerli olacağı söylenen motorlu taşıtlar düzenlemesinin; hem kullanıcı hem de satış yapan firmalar için de piyasanın normal seviyelere gelmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

İkinci El Arabada 6 Bin Kilometre Sınırı

İkinci el araç satışında getirilen düzenleme, alınan araçların bir sonraki satışı üzerine yapıldı. İkinci el araba satışı ticaretinde bulunan firmaların; aracın ilk tescil tarihine göre satış yapabileceği düzenlemede belirtildi. Alımının ardından geçen ilk 6 ay içerisinde ve 6 bin kilometreyi geçmeyen araçlar, ikinci el piyasasına çıkarılamayacak. Oto galeriler, yetkili bayiler ve araç kiralama firmalarını kapsayan bu düzenleme; araç sınıfı olarak da yalnızca otomobil ve arazi taşıtlarını kapsamakta. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak bu düzenlemenin, ikinci el piyasasına yeni araç dahlini engelleyeceği ve fiyatların yükselmesinin önünü keseceği tahmin edilmekte.

Resmi Gazete vasıtasıyla yayımlanan bu düzenlemenin 15 Eylül’de yürürlüğe alınacağı ve bu tarihin öncesinde satışların devam edebileceği de belirtilmekte. 15 Eylül sonrasında yapılan ikinci el araç satışlarında ise, 6 aylık süre ve 6 bin kilometre sınırına uyulması gerektiği de düzenleme içerisinde altı çizilen noktalar arasında. Bu düzenlemenin bireysel satışları kapsamayacağı da Resmi Gazete’deki açıklamada yer alan notlardan biri. Kişinin istediği zaman aracını satabilme özgürlüğünü elinden almamasıyla dikkat çeken bu tasarının, ağırlıklı olarak fiyat manipülasyonu yaptığı düşünülen firmalara yönelik yapıldığı da konuşulmakta.

İkinci el araç satışlarındaki fiyat artışlarıyla birlikte, Ticaret Bakanlığı’nın yaptırımlarının daha da artacağı iddiaları kulislerden gelmekte. Bakanlığın bu konuda çokça şikayet aldığı ve ikinci el piyasasındaki denetimi çok daha sıkı bir şekilde yapacağı öngörülüyor. Özellikle de ekonomik kriz nedeniyle sıfır araç alımının gitgide düşmesi, otomobil piyasasının ikinci el üzerinden ilerlemesine yol açtı. Piyasanın hakim alanına daha çok denetleme getirilmesi gerektiğini öngören Ticaret Bakanlığı; yılın son çeyreğinde vergi konusunda da düzenlemelerde bulunabilir.

Exit mobile version