Hacizli Mallar İçin E-Satış Uygulaması Başlıyor!

Adalet Bakanlığı'nın Mart 2022'den beri deneme sürecini yürüttüğü hacizli mallar için e-satış yöntemi; Mart 2023'te tüm Türkiye'de devreye girecek.

e satis haciz

Hacizli malların satışında yeni bir dönem resmen başlıyor. Mart 2022’de Adalet Bakanlığı tarafından pilot uygulama olarak başlatılan hacizli mallar için e-satış projesi; 8 Mart 2023 tarihi itibarıyla tüm Türkiye’de yaygın hale getirilecek. Elektronik ortamda satış sürecinin bir yıllık pilot uygulama sürecinde başarılı olması; Adalet Bakanlığı yetkililerince bu uygulamanın yaygınlaştırılması için uygun görülmesini sağladı. E-satış ile birlikte, hacizli mal satışları için fiziksel bir mekanda toplanma şartı ortadan kalkacak.

Fiziki ortamda yapılan hacizli mal satışlarından şikayetçi olan vatandaşlar; uzun süredir açık arttırma yönteminin internet üzerine aktarılmasını istemekteydi. Fiziki satışlardaki tehdit, şantaj gibi unsurların vatandaş katılımının önüne geçmesi de; bakanlık yetkililerinin ihale katılımı sürecindeki artış hedefini engellemekteydi. E-satış süreciyle birlikte, fiziksel satışların tamamen kaldırılmasına karar verildi. 2023 itibarıyla online ortamda yapılacak hacizli mal satışları; kimlik bilgilerini ibraz eden her vatandaşın hizmetine sunulacak.

Elektronik ortamda yapılacak açık arttırmalarda da; fiziksel ortamda istenen belgelerin temin edilmesi şartı aranacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın ön şart olduğu bu işlemlerde; taşınırın açık arttırma şartnamesi, taşınır ya da taşınmazların elektronik satış ortamında açık arttırma ilanı, açık arttırma şartnamesi, gazete ilanı ve artırma sonuç tutanağı belgeleri de ibraz zorunluluğu olan diğer belgeler olarak öne çıkmakta. Bu belgelerin; satış öncesinde, esnasında ve sonrasında mutlaka elde tutulması gerekliliği de bakanlık tarafından açıklandı.

Hacizli Mal İhalesinde Teminat Esası Olacak!

Hacizli malların satışı için ihaleye giren vatandaşlar; Adalet Bakanlığı’nın istediği tüm belgeleri, açık arttırma gününün bir gün öncesinde yine online ortamdan sunmak durumunda. Aksi halde ihaleye girme şartlarını yerine getirememesi sebebiyle online ortama davet linkini elde edememekteler.

Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın istediği giriş şartlarından biri olarak öne çıkan teminat bedelinin de; ihaleye girmeden önceki güne kadar bakanlığın hesabına yatırılmak zorunda. İcra Dairesi’nin oluşturduğu hesap numarasına Elektronik Satış Portalı üzerinden yatırılacak bu ücretle birlikte; ihaleye giriş şartları tamamlanmakta. Bakanlık tarafından istenen ücretin, açık arttırmanın minimum bedelinin yüzde onuna tekabül edeceği açıklandı.

Online portaldan teklif verme süresi ise 7 gün olarak belirlendi. Teklif verme sürecinin ilk gününe dek belgelerin tamamlanması istenirken; sonraki süreçte ise minimum teklif bedelinin aşılması başlıca şart olacak. Teklif öncesinde Adalet Bakanlığı’nın her vatandaşın önüne sunduğu satış sözleşmesi de mutlaka kabul edilmeli. Açık arttırma süresince teklif veren kişilerin kimlik ve adres bilgileri ise; yalnızca Adalet Bakanlığı’nın elinde bulunabilecek. Teklif süresince hiçbir vatandaşın birbirini tanımamasını hedefleyen bu sistem; fiziksel dönemdeki tehdit ve şantaj iddialarının önüne geçilmesini sağlayacak.

Exit mobile version