Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de yayınlandı

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğiyle yürütülen çalışmaların tamamlanması ve güncel saha verilerinin toplanması amacıyla iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

tarim ufe habermeydan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde gerçekleştirilecek.

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde gerçekleştirilecek. Genelgede, bu dönemin tarım politikalarının, tüketicilere yeterli ve güvenli gıda temin etmenin yanı sıra, üreticiler için belirli bir gelir düzeyi sağlanması ve tarımsal faaliyetlerin iklim ve çevre üzerindeki etkilerinin yönetilmesi üzerine yoğunlaştığı vurgulandı.

Bu politikaların etkin bir şekilde planlanabilmesi ve izlenebilmesi için doğru ve güvenilir istatistik altyapısının gerektiği ifade edilen genelgede, tarım sektörünün yapısına ilişkin verilerin toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasına yönelik gerçekleştirilecek olan genel tarım sayımının büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Genelgede, gıda arz zincirinin doğru, güncel ve detaylı verilerle temellendirilmesi amacıyla sürdürülebilir bir kayıt sistemi kurulacağı ve bu sistemin yönetilebilmesi için genel tarım sayımının yapılacağı belirtildi. Genel tarım sayımının, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında imzalanan “Genel Tarım Sayımına İlişkin Protokol” çerçevesinde, iki aşamada gerçekleştirileceği duyuruldu. Birinci aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespiti, tarımsal işletmelerin belirlenmesi ve ön tarama faaliyetleri ile veri giriş programlarının hazırlanması planlanıyor. Bu aşamada bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri de yapılacak.

İkinci aşamada ise, birinci aşamada elde edilen veriler temel alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen tarımsal değişkenlere ilişkin veriler (tarımsal işletmeler, iş gücü, araziler, hayvanlar, tarımsal makineler vb.) TÜİK tarafından 2025 yılı içinde sahadan toplanacak. Bu veri toplama işlemi, tam sayım ve örnekleme yoluyla yapılacak.

TÜİK tarafından yayımlanacak olan “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” ve çıkarılacak genelgeler doğrultusunda, faaliyetlerin herhangi bir aksaklık olmadan zamanında ve eksiksiz tamamlanmasını sağlamak için mülki idare amirleri ve kamu kurumlarının desteğiyle gerekli tüm yardımın sağlanacağı bildirildi.

Exit mobile version