Ford’un Köln Fabrikasında İşçi Çıkarma Planı!

Ünlü otomotiv firması Ford, Avrupa'daki resesyon süreci sebebiyle işçi çıkarma planını yürürlüğe koydu.

ford 1

ABD’nin otomotiv sanayisindeki en önemli kuruluşlarından Ford; Almanya’daki fabrikasıyla da Avrupa ekonomisinin önemli bir bileşeni konumunda. Türkiye’de Almanya’ya 60’lı yıllarda başlayan işçi göçünde de kilit bir rolü bulunan Ford’un; son dönemdeki resesyon süreci nedeniyle bazı tedbirler alacağı konuşulmaya başlandı. Ukrayna – Rusya Savaşı ile başlayan ekonomik durgunluk dönemi; hem ABD, hem de AB ülkelerindeki firmalar içerisinde ekonomik tedbirler alınmasına yol açtı. Ford’un da bu tedbirlerden birkaçına başvuracağı ve önemli oranda işten çıkarma yapacağı konuşulmakta.

Alman basınında yapılan habere göre, dün yapılan toplantılarda çalışanlara işten çıkarma planının bilgisi verildi. Şirketin iş konseyi tarafından duyurulan bu bilgi ise, sendikalar aracılığıyla kamuoyunda duyulmaya başlandı. Almanya’nın en büyük sendikası konumundaki IG Metall; şirketin çıkarma işlemi uygulayacağı pozisyonları ve toplam sayıyı açıkladı. Ürün geliştirmede 2 bin 500’ü bulması beklenen işçi çıkarma sayısı, idari pozisyonlarda ise 700 kişiyi bulacak. 15 bin kişinin çalıştığı Ford’un Köln’deki fabrikası, bu operasyonla birlikte yüzde 20 küçülme planını uygulamaya koyacak.

IG Metall’in açıkladığı rakamlarla birlikte yer alan basın açıklamasında; şirketin uygulayacağı bu politikadan dolayı endişeli oldukları ve eylem sürecini başlatacaklarının bilgisi de verildi. İşten çıkarma planının uygulamaya konması halinde, iş bırakma eylemleri yapacaklarını taahhüt eden IG Metall; bu büyüklükte bir operasyonun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ford Fabrikasında Büyüme Planları İptal Oldu!

Yakın dönemde büyümeye gitme ihtimali dahi gündeme gelen Ford fabrikasından gelen bu haber; tüm Avrupa’da hayretle karşılandı. Avrupa’nın en büyük otomotiv üretici fabrikalarından olan Ford’un Köln’deki yerleşkesi; uygulanacağı açıklanan küçülme hamlesi sebebiyle, ülkede önemli ölçüde istihdam kaybına yol açacak. Avrupa’daki diğer iş kollarında da yaşanan kriz sürecinin Ford’a da yansıması, Avrupa’daki birçok işçi sınıfı mensubunu endişeye sürükledi.

Geçtiğimiz yıl Köln’deki fabrikanın elektrikli araç üretmesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını duyuran Ford; son günlerde yayılan bu haberle birlikte, Avrupa’daki çalışanlarının şoka girmesine yol açtı. Ancak yatırım sürecini işten çıkarılma yöntemiyle ilerlettiğini ABD ve Hindistan süreçlerinde de gösteren firma; Avrupa’da da benzer bir yolu tercih etti.

Avrupa yerleşkelerinde bu planı uygulamayı uzun süre beklettiği öğrenilen Ford; ABD hükümetinin açıklayacağı destek planına göre, elektrikli araç üretimi sürecinde yeniden istihdam yoluna gidebilir. ABD’deki Enflasyon Azaltma Yasası’ndaki elektrikli araç üretimi teşvikinden yararlanmak isteyen Ford yönetimi; bu sebeple yatırım gelene kadar ekonomik dengesini düzeltmeyi ve firma yapılanmasını elektrikli araçlar üzerine yönlendirmeyi planlıyor. Desteğin ABD fabrikaları odaklı verilmesi halinde ise, üretim kaynakları ABD’ye yönelik olarak büyütülecek.

Exit mobile version