Forbes 2023 Milyarderler Listesi açıklandı

Forbes dergisi yılın en zengin insanlarının sıralandığı 2023'ün milyarderleri listesini yayımladı. 2023 Milyarderler Listesi'nde 2 bin 640 kişi var.

Forbes 2023 Milyarderler Listesi aciklandi habermeydan

Forbes 2023 Milyarderler Listesi açıklandı.

Dünyanın en önemli ekonomi yayınlarından Forbes dergisi dünya milyarderleri listesi’nde bu yıl 2 bin 640 kişi yer alıyor. Bu sayı geçtiğimiz yıla göre 28, 2021’e göre ise 115 kişi daha azaldı. Dünya genelindeki milyarder sayısı ikinci yıl üst üste düşerken, toplam milyarder serveti de piyasalarda sarsıntılı dönemler yaşanması nedeniyle 500 milyar dolar düştü ve 12.2 trilyon dolara geriledi. Piyasalara meydan okuyan bu 150 yeni milyarderin toplam serveti 344 milyar dolar.

Listede Tesla’nın CEO’su Elon Musk listede ilk sıradaki yerini kaybederken dünyanın en varlıklı ismi ilk kez bir Fransız oldu. Louis Vuitton ve Sephora gibi markaları bünyesinde barındıran Fransız holding LVMH’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Arnault, bu yılın zengin insanı olarak listede yerini aldı. 74 yaşındaki Fransız iş insanının servetinin toplam değeri 2022’de 158 milyar dolarken bu yıl 211 milyar dolar olarak açıklandı. Arnault böylelikle Elon Musk’ı geride bırakarak ilk sıraya yükseldi. Eski bir numaralardan Microsoft’un kurucusu Bill Gates ise 104 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 6. insanı olarak listeye girdi.

Toplam serveti 344 milyar dolar olan 150 yeni milyarder arasında basketbol oyuncusu LeBron James ve golf oyuncusu Tiger Woods var. Woods ve James’in yanı sıra, Mercedes AMG-Petronas Formula 1 takımının sahibi Toto Wolff da 1 milyar dolarlık servetiyle listede.

Giyim, koku, kozmetik ve cilt bakımı işlerini Estée Lauder’a 2,8 milyar dolara satan Tom Ford da listeye girdi.

En zengin yeni milyarder, enerji içeceği devi Red Bull’un yüzde 49’unu miras alan ve tahmini serveti 37.4 milyar dolan Mark Mateschitz. Babası, kurucu ortak Dietrich Mateschitz’in Ekim ayında ölmesinin ardından Avusturya’nın en zengin, dünyanın ise en zengin 37. kişisi oldu.

Yeni kadın milyarderler arasında Hintli holding Tata Sons’un eski başkanı Cyrus Mistry’nin dul eşi Rohiqa Cyrus Mistry yer alıyor. Eşinin servetinin 7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Toplamda, yeni milyarderlerin sadece 27’si kadın.

Türkiye’nin milyarderleri

Listede yer alan 26 Türk milyarderin 15’i servetini geçen seneye göre artırdı. Buna göre, Türkiye’nin en zengin milyarderi SASA Polyester’in sahibi İbrahim Erdemoğlu. Servetinin toplam değeri 5 milyar 300 milyon dolar olan Erdemoğlu genel listede 497. sırada yer alıyor. Erdemoğlu’nu 534. sırada 5 milyar dolarlık servetiyle Yıldız Holding’in sahibi Murat Ülker izliyor. Yine SASA Polyester’in sahiplerinden İbrahim Erdemoğlu’nun kardeşi Ali Erdemoğlu ise 4 milyar 700 milyonluk servetiyle Türkiye’nin üçüncü, dünyanın 580. zengini olarak öne çıkıyor.

Koç holdingin en büyük hissedarlarından olan Semahat Sevim Arsel, 3 milyar dolarlık servetiyle Koç ailesinden listeye giren isimlerden biri. Arsel, Türkiye’nin dördüncü, dünyanın 982. en zengin milyarderi.

Türkiye’de servetini artıranlardan biri de Limak Holding’in ortağı Sezai Bacaksız. Limak Holding’in Nihat Özdemir ile ortaklarından biri olan Bacaksız, 2 milyar 200 milyon dolar değerindeki servetiyle Forbes’a göre, Türkiye’nin en zengin 11., dünyanın 1368. milyarderi. Ortağı Özdemir ise 1,8 milyar dolarlık servetiyle 16. ve 1647. sıralarda yer alıyor.

Exit mobile version