Fed beklenen faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Buna göre faiz yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseldi.

fed karari aciklandi habermeydan

ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında faiz kararını açıkladı. Buna göre Fed Şubat ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan arttırdı ve politika faizi yüzde 4,5-4,75 aralığına çıktı. Yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı vurgulandı. Açıklamada önceki metinden farklı olarak enflasyonun kısmen gevşediği fakat hala yüksek kalmayı sürdürdüğü belirtildi. Bu görüş, yetkililerin enflasyonda zirvenin görüldüğüne inandığını yansıtıyor.

Fed’in açıklamasında, “Enflasyon bir miktar azaldı ama hala yüksek kalmaya devam ediyor.” değerlendirmesi dikkati çekti. Karar metninde son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı büyümeye işaret ettiği, işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği belirtildi. Enflasyon risklerinin son derece dikkatle izlendiği vurgulandı. Fed, gelecekteki faiz artışlarının boyutunun belirlenmesinde kümülatif sıkılaşmayı ve para politikasının ekonomiye gecikmeli etkilerini dikkate alacağını duyurdu.

Komitenin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulanan açıklamada, “Rusya-Ukrayna Savaşı çok büyük insani ve ekonomik zorluklara neden oluyor ve artan küresel belirsizliğe katkıda bulunuyor.” ifadesine yer verildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, “Şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi. Federal fon oranı için hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını öngörmeye devam ediyoruz. İlk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söyleyebiliriz. Ekonomi genel olarak beklentiler doğrultusunda bir performans sergilerse bu yıl faiz indirimi yapmak uygun olmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Banka, faiz oranını geçen yıl mart ayından bu yana toplam 450 baz puan artırmış oldu. ABD’de enflasyon geçen yıl haziranda yıllık yüzde 9 ile 1981’den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen yıl aralık ayında yüzde 6,5’e gerilemişti.

Exit mobile version