Euro Bölgesi’nde Enflasyon Rekor Seviyede!

Ağustos ayı itibarıyla açıklanan raporda, Euro Bölgesi'nin enflasyonunun 9.1 ile rekor kırdığı görüldü.

euro1

Euro Bölgesi’nde Ağustos ayının enflasyon rakamları belli oldu. Bu ay itibarıyla görülen enflasyon seviyesi, yıllık yüzde 9.1 oldu. Euro’nun tarihindeki en yüksek enflasyon rakamının görülmesi, Avrupa piyasalarını tedirgin etti. Açıklanan enflasyon rakamının yüksekliği, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımı ihtimalini de önemli oranda yükseltti. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı öncü verilerden çıkan bu sonuç; çekirdek enflasyon için beklenen rakamın da yukarı çıkmasına neden oldu.

Eurostat’ın sağladığı verilerde, Temmuz ayında tespit edilen enflasyon oranı yüzde 8.9 seviyesindeydi. Geçtiğimiz ayda da rekor olarak tanımlanan enflasyon seviyesi, bu ayki artışla birlikte bir kez daha rekor kırmış oldu. 2022 yılındaki en önemli enflasyon kaleminin enerji olduğu, Ağustos ayı verileriyle yeniden tescillendi. 9.1 oranındaki enflasyonun majör sebebi olarak görülen enerji ihtiyaçları; yüzde 38.3 artış göstermesinin sonucunda diğer tüm ürünlerde etkisini gösterdi. Ortalama enflasyon rakamının üzerine çıkan diğer sektörler gıda, alkol ve tütün ürünleri oldu. 10.6 seviyesini geçmeyen diğer üç kalem; artış oranlarının toplamıyla dahi enerji alanını geçememekte.

Avrupa Birliği içerisinde enflasyonun en sert yaşandığı ülkeler; ağırlıklı olarak Doğu Avrupa coğrafyasında konumlanan ülkeler oldu. Birçok ülkenin çift haneleri gördüğü Ağustos ayında; Estonya’nın yüzde 25 gibi büyük bir rakamı gördüğü tespit edildi. Estonya’nın komşuları olan Litvanya ve Letonya ise; yüzde 20 seviyelerini aşan diğer ülkeler oldular.

Enflasyon rakamlarının en az çıktığı ülkeler ise; Batı ve Güney Avrupa oldu. Almanya’nın yüzde 8.8 seviyesinde kaldığı bu listede, İtalya yüzde 9, İspanya yüzde 10.3, Belçika yüzde 10.5 rakamlarını gördü. Son yıllarda ekonomik krizlerin en çok yaşandığı ülkelerden olan Yunanistan ise; bu ayki verilere göre yüzde 11.1 oranında enflasyon yaşadı.

 

Enflasyon Euro Bölgesi Hedeflerinin Çok Üstünde

Eurostat tarafından hazırlanan istatistikler içerisindeki en yüksek enflasyon rakamına ulaşan Euro bölgesi; 25 yıllık tarihinde ekonomik anlamda en zorlu dönemi geçirmekte. Ağustos ayı için belirlenen yüzde 9 hedefinin dahi üstüne çıkan AB ülkeleri; önümüzdeki aylarda enflasyonu stabilize etmek için yeni tedbirler almayı planlıyor. Piyasa beklentilerinin aşılmasının verdiği rahatsızlık, yılın son aylarında kendisini daha çok hissettirebilir. Özellikle de kış aylarına girilen dönemde doğalgaz tüketiminin daha da artması; enerji ihtiyacı ve enflasyon yükselişini daha da arttırabilir.

Yılın ilk günlerinde yalnızca yüzde 2’lik bir tahmin yapan Avrupa Merkez Bankası; Ukrayna – Rusya savaşının enerji ve gıdaya olan etkisi nedeniyle tahminlerini güncellemek durumunda kaldı. İlk tahmini katbekat aşan enflasyon oranının; son aylarda istenen seviyeye çekilmesi ve yılın yüzde 10’u aşmayacak şekilde bitirilmesi amaçlanıyor. Turizm sezonunun kış aylarında geriye gitmesi; enflasyonun istenen seviyede kalma ihtimalini büyük oranda düşürmekte.

Exit mobile version