Enflasyon Rakamlarında %176 İddiası!

ENAG'ın açıkladığı enflasyon rakamları, Türkiye tarihinin en yüksek seviyelerini test etmekte.

enflasyon1

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz ayında tespit ettiği enflasyon oranı %79,60 olarak açıklandı. Ancak son zamanlarda enflasyon oranlarında TÜİK’le örtüşmeyen Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG); bu ayda da çok daha yüksek bir rakama ulaştı. Bu ay yaşanan %5.03’lük artış sonucunda %176.04 seviyesine geldi. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) üzerinden ortaya çıkan bu rakamlar, her iki ihtimalde de vatandaş nezdinde yüksek sonuçların doğduğunu göstermekte. Ekonomik krizin hissedilme oranının daha da belirginleştiği konuşulmakta.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamında, bir önceki aya oranla yüzde 2.37 artış tespit edildi. Bir önceki yılın aynı alının baz alınmasıyla 12 aylık sonucu çıkaran TÜİK, %79.60 seviyesini gösterdi. Haziran ayında %78,62 olan rakamın gitgide yükselişini sürdürmesi; halkın alım gücünün her geçen gün daha da düştüğünü göstermekte. ENAG’ın 12 aylık ortalamasının %176.04 seviyesini görmesi ise; değerlendirilen parametreler açısından çok daha korkunç bir tablo sunmakta.

Yılın ilk ayından bu yana gelen hesaplamalarda da ENAG’ın açıkladığı oranın yüksekliği göze çarpmakta. 7 aylık süreçte yüzde 80 boyutuna gelen enflasyon oranı; hayat pahalılığının net bir şekilde vatandaşın cebine yansıdığını gösteriyor. Ülke çapında tüketilen ve kullanılan tüm ürünlerde yaşanan zam furyasının; uzun bir süre daha devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumun hem devlet kuruluşu TÜİK, hem de bağımsız akademisyenlerce oluşturulan ENAG tarafından tasdik edilmesi ise; kötü sonuçların kaçınılmaz olacağına işaret ediyor.

Temmuz’un Zam Şampiyonu Belli Oldu!

ENAG ve TÜİK’in enflasyon oranlarını açıklaması sonrasında; vatandaşların hangi ürünlerde zamlarla mücadele ettiğinin listesi de kamuoyuyla paylaşıldı. Bu artışların döviz yükselişi, maliyet artışı, mevsimsel etkiler ve hükûmet kararları gibi pek çok farklı sebebi bulunmakta. Ayrıca temel ürünler haricindeki artışlar da, ürün satışındaki maliyetin daha da artmasına yol açıyor. Temmuz ayında en büyük zammı alan ürün grubunun ilaçlar olduğu tespit edildi. %18.66 oranını bir ayda gören ilaç sektörü, yılın kalan kısmında da tedavi sorunları yaşanacağını göstermiş oldu. Hem döviz hem de ithalat problemlerinin, ilaç zammına doğrudan etki ettiği bilinmekte. Euro – dolar dengesizliğinden çıkamayan ülke ekonomisinin; tam da bu sebeple ithal ürünlerde istenen rakamları yakalayamadığı öngörülüyor. İlaç firmalarının sübvanse oranlarının değiştirilmesi de, sektörün yaşadığı sıkıntıların bir diğer parçası olarak görülmekte.

TÜİK’in oluşturduğu enflasyon sepetinde ikinci sırayı ise yumurta teşkil ediyor. Yüzde 16.54 oranında zam gören yumurta ve yumurta ürünleri; ülkemizdeki insanların büyük bir kısmını doğrudan etkiledi. Enflasyonun doğrudan cebe vuran en net örneklerinden olan yumurta, hem üretim hem de tüketimde vatandaşın yüzünü güldüremiyor. Sepetin içerisinde yer alan diğer iki büyük madde ise; demiryolu taşımacılığı ve pirinç oldu. Her iki alanın da günlük hayatta vatandaşı zor durumda bırakması, yeni ayda da tedbirlerin geliştirilebileceği süreçlerin yaşanacağını resmediyor.

Akaryakıt, ulaştırma, alkollü içecekler gibi önemli kalemler de; enflasyonun içerisinde varlığını net bir biçimde gösteriyor. Özellikle de 12 ay içerisinde ulaştırma ücretlerinin yüzde 120 seviyesinde artması; enflasyon tablosunun çalışan nüfusun önemli bir maddi katıp yaşadığını ispatlıyor. Enflasyonun eski günlere geri dönmesi için çalışmalarını sürdüren hükûmet yetkilileri; ayın ilerleyen günlerinde yeni tedbir paketleriyle kamuoyu karşısına çıkacak.

Exit mobile version