Enflasyon 18 Ay Sonra Düşüşe Geçti!

TÜİK'in verilerine göre, yıllık enflasyonun 18 aylık aradan sonra yüzde 0.6 puan düştüğü ve 84.39'a geldiği görüldü.

enflasyon 1

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); her ay olduğu üzere, bu ay da bir önceki dönemin enflasyon sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Kurumun sunduğu verilerde; yıllık bazda hesaplanan enflasyonun, Kasım ayında yüzde 0.6 puanlık bir gerileme yaşadığı ve yüzde 84.39 seviyesine geldiği tespit edildi. Aylık bazda yüzde 2.88 artış gösteren TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranı; 2022 ayları içerisinde ise yüzde 62.35 seviyesini gördü. 18 ay sonra 12 aylık dilimin enflasyonunda düşüş görülürken; bu gelişmenin ekonomi çevrelerinde az da olsa olumlu karşılandığı da tespit edildi.

Ulaştırma Artışta, Giyim Düşüşte!

Yılın son ayına girdiğimiz bu dönemde; enflasyon oranlarının kış aylarıyla birlikte etkisi çok daha fazla incelenmekte. Özellikle de kış aylarında tüketilen gıda, giyim, ısınma gibi ihtiyaçlar; enflasyonun etki etmesi istenmeyen başlıca ürünler olarak öne çıkıyor. Kasım ayında tespit edilen tüketici enflasyonu oranlarında ise; kışın etkisinin fazlaca görülebileceği maliyet kalemleri merakla beklenmekteydi.

Bu kalemlerin başında gelen enerji sektöründe beklentiler yerine geldi ve bu ayki enflasyon seviyesi stabil kaldı. Ancak enerji sektörünün etkilediği alanlardan olan ulaştırmada ise; bir kez daha en yüksek artış grafiği yakalandı.

2021 Kasım baz alınarak hesaplanan tüketici enflasyonunda; en yüksek artış grafiği haberleşme alanında görüldü. Bir yıl içerisinde yüzde 35 oranında ücret artırımına giden haberleşme sektörü, enflasyonun en az yansıdığı ve rakamlara en az etki eden alan oldu. En yüksek artışın gerçekleştiği yer ise; uzun süredir süregelen zire konumuyla ulaştırma oldu. Bir yıllık süreç içerisinde ulaşım alanında yüzde 107.03 fiyat artışı yaşandı.

Geçtiğimiz aya oranla tespit edilen TÜFE rakamlarında ise, giyim ve ayakkabı sektörlerindeki eksi yöndeki gidişat göze çarptı. Bu alanlarda yüzde 1.42’lik bir düşüş yaşandı. Bir aylık süreçte en büyük yükseliş ise, zam beklentisinin en yüksek olduğu alanlardan birinden geldi. Gıda ve alkolsüz içecekler sektöründe, Kasım ayı içerisinde yüzde 5.75’lik artış tespit edildi.

ENAG’da Yüzde 170 Seviyesine Gelindi!

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) tespit ettiği enflasyon rakamlarında da düşüş ivmesi görüldü. Yüzde 185 civarında olan Ekim ayı enflasyonu, Kasım’da yüzde 170 civarına geriledi. ENAG rakamlarında da uzun bir dönemin ardından enflasyon oranının ciddi bir düşüş yaşandığı gözlemlenmiş oldu.

ENAG’ın tespit ettiği aylık fiyat endekslerinde ise, yalnızca sağlık harcamalarında azalma olduğu bilgisine ulaşıldı. Giyim ve ayakkabı alanında yüzde 15 artış olduğu bilgisini veren ENAG; ev eşyası fiyatlarında ise yüzde 14 civarında yükseliş trendi yakalandığını paylaştı. Yılbaşından bu yana süregelen enflasyon artış oranı ise yüzde 125.4 olarak tespit edildi.

Exit mobile version