En fazla eleman aranan 10 meslek açıklandı

İŞKUR'un yayımladığı İşgücü Piyasası Araştırması'na göre, 2023 yılında en fazla işgücü ihtiyacı imalat sektöründe tespit edildi.

eleman habermeydan

En fazla eleman aranan 10 meslek açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması’nı kamuoyuyla paylaştı. Araştırma, Türkiye’deki işgücü piyasasının ihtiyaçlarını hem arz hem de talep yönünden zamanında ve istenilen düzeyde karşılayabilme amacını taşıyor.

Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını tespit etmek ve etkili çözümler üretebilmek adına yürütülen çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

İşgücü Piyasası Araştırması’na göre, 2023 yılı içinde 2 veya daha fazla çalışanı bulunan 86 bin işyeriyle yapılan görüşmeler sonucunda işgücü ihtiyacının olduğu sektörler belirlendi. Bu araştırmaya göre en fazla işgücü ihtiyacı imalat sektöründe tespit edildi. İmalat sektöründeki iş yerlerinin %16,6’sında eleman ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Aynı sektörde 20 veya daha fazla çalışanı olan iş yerlerinin ise %37,3’ünde eleman ihtiyacı olduğu belirlendi. Ayrıca, araştırma kapsamında en çok aranan meslekler de belirlendi. Makineci (dikiş), garson (servis elemanı), satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve şoför (yük taşıma) en fazla eleman aranan meslekler arasında yer aldı.

Araştırmaya göre Türkiye genelinde iş yerlerinin %8,7’sinde açık iş bulunduğu, bu oranın 20 veya daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde %27,6’ya ulaştığı tespit edildi. Kadın iş gücü tercih edilen açık işlerde ise en çok aranan meslekler sıralamasında makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson (servis elemanı), konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni yer aldı.

İşgücü Piyasası Araştırması’ndan elde edilen verilere göre, işverenlerin %12,5’inin eleman temininde güçlük çektiği tespit edildi. En fazla güçlük çekilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson (servis elemanı), ahşap mobilya imalat ustası, gaz altı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, şoför-yük taşıma, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı yer aldı.

Araştırma kapsamında temasa geçilen iş yerlerinde, 1 yıl sonraki istihdam artış beklentisinin %5,4 oranında olduğu görüldü. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson (servis elemanı), kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, şoför-yük taşıma, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri yer aldı.

Exit mobile version