Elektrik ve Doğalgaza Yüzde 20 Zam Geldi!

Dün iddia edilen elektrik ve doğalgaz zammı, BOTAŞ'ın ve EPDK'nın açıklamalarıyla resmileşti.

gaz

Eylül ayının başlangıcıyla birlikte, ekonomi konusunda önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Dün akşam saatlerinde yapılan açıklamaların sonucunda, hem elektrik hem de doğalgazda zam kararı alındığı ortaya çıktı. Boru Hatlar ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı yazılı açıklamalarda; elektrik ve doğalgaza yüzde 20 zam geldiği belirtildi. Son dönemdeki küresel enerji krizinin neden gösterildiği bu zamlarla birlikte; 2022’nin son çeyreğinde gelecek fatura bedellerinin katlanarak artması bekleniyor.

EPDK’nın kamuoyuyla paylaştığı bilgiler arasında, zammın farklı gruplara nasıl yansıtıldığı da açıklanmakta. Mesken ve tarımsal faaliyet aboneleri için yüzde 20 oranında yapılan zamlar; diğer gruplar için çok daha yüksek bir oranda tutuldu. Kamu ve özel hizmetler aboneleri için yüzde 30’u gören zam oranı; sanayi kuruluşu konumundaki abonelere ise yüzde 50 oranında yapıldı. Sanayicilerin yoğun tepkisini çekmesi beklenen bu artış; ülkemizdeki ekonomik problemlerin çok daha artmasının önünü açabilir. Küresel enerji sağlama problemi ve doğalgaz temini sorunuyla açıklanan bu zamlar, yazın sona erdiği günlerde doğalgaz kullanıcılarını da tedirgin etti.

Elektrik ve Doğalgaza Aynı Oranda Artış Geldi!

Elektrik zammından hemen önce açıklanan doğalgaz zamları; elektrik temininin büyük bir kısmının doğalgazdan yapılması sebebiyle malumun ilamını yapmış oldu. Doğalgazda da hane halkı için gelen zammın oranı yüzde 20’de tutuldu. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için yüzde 47.6’yı gören zamlar; sanayi kolunda ise yüzde 50.8 seviyelerine çıktı. Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazda da yüzde 49.5 oranında zam yansıtıldı. Elektrik zammının esas sebebi de, doğalgaz zamlarıyla birlikte net bir biçimde ortaya çıkmış oldu.

Yapılan yeni zamlar, 1 Eylül 2022’den (Bugün) itibaren geçerli olacak. Hem BOTAŞ hem de EPDK’nın yaptığı açıklamalarda, Dünya’daki enerji temini probleminin zamların başrolünde olduğu aktarılıyor. Özellikle de ham madde fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşmasının; ülkemizdeki enerji üretim maliyetine doğrudan etki yaptığı öngörülüyor. Zamların oranlarının belirtildiği satırlarda bu konuyu detaylandıran EPDK; küresel bazdaki üretim fiyatlarının da zam yapmak için kendilerini mecbur kıldığı açıklandı. EPDK’nın raporunda, 100 kilovatsaat tüketim yapan bir hanenin ortalama faturasının 173 lira civarında olacağı öngörülüyor.

BOTAŞ: Doğalgaz Temini Sorunları Devam Ediyor!

Ülkemizin doğalgaz kaynakları konusunda istenen seviyede olmaması ve bu alanda dövize bağlı kalınmasını öncelikli neden olarak gösteren BOTAŞ; Dünya’daki enerji temini probleminin bu sebeple kendilerine de yansıdığını vurguladı. Özellikle de Ukrayna – Rusya savaşı sonrasında Avrupa’nın tamamında ortaya çıkan enerji krizinin; temin edilen diğer ülkelere de yansımasıyla birlikte, BOTAŞ’ın temininin de zamlı fiyatlardan olduğu aktarıldı. Dünya genelinde son 1 yılda yüzde 2000’e varan doğalgaz zammının olması; kurumun da mecburi aksiyonlar almak zorunda kaldığını dile getirmesine neden oldu.

1 Eylül 2022 itibarıyla yürürlüğe girecek zamlar sonrasında, BOTAŞ ve devlet kurumlarının kullanıcıları mağdur etmeyeceği de özellikle belirtildi. Konutlarında doğalgaz kullanımı sağlayan vatandaşlar için sübvansiyonlar yapıldığını söyleyen BOTAŞ; yüzde 80 civarında bir bedelin devlet tarafından karşılanmaya devam edeceğini dile getirdi. Avrupa ülkeleri arasında en düşük fiyatlı doğalgazı Türkiye’nin kullandığı söylenilen açıklamada; fiyat dengelerine mümkün olduğunca dikkat edildiğinin de altı çizildi.

Exit mobile version