Efsane indirimler inceleme altında

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de Kasım ayında “efsane cuma”, “şahane cuma” gibi sloganlar kullanılarak yapılan indirim kampanyalarını inceleme altına aldı. Bakanlığa gelen şikayetler arasında, gösterilen indirim tutar ve oranlarının gerçeği yansıtmaması, indirimli fiyatların uygulandığı tarih aralığının belirtilmemesi bulunuyor.

indirim habermeydan

Bakanlık, Kasım ayıyla beraber artan indirim kampanyaları döneminde, kampanyaların tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı olmaması, gösterilen indirimlerin gerçeği yansıtması ve kampanyanın hemen öncesinde indirime konu ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde çok yüksek oranlarda indirim yapıldığı algısı yaratılmaması hususları üzerinde durdu.

 

Sahte indirimler

Kasım ayı boyunca bakanlığın yaptığı incelemelerin yanında, tüketicilerin şikayetleri ile de indirim kampanyaları inceleme altına alındı. Bakanlığa gönderilen şikayetler arasında, yoğun olarak, kampanyalarda belirtilen indirim tutar ve oranlarının gerçeği yansıtmaması, indirimli fiyatların uygulandığı tarih aralığının belirtilmemesi, indirimli olarak satışa sunulan malın stok bilgilerinin tüketicilere sunulmaması gibi başlıklar bulundu.

Firmalardan savunma

Şikayetler üzerine; tekstilden kozmetiğe, teknoloji ürünlerinden kuyum ürünlerine kadar çok sayıda ve farklı özellikteki ürünleri kapsayacak biçimde genişletilen inceleme faaliyetleri dahilinde söz konusu firmaların gösterdikleri indirim miktarlarının ve oranlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığına dair savunmaları istendi. Söz konusu kampanyalara dair incelemeler devam ediyor. Mevzuat uyarınca ayda en az bir kez toplanan Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından 2023 senesinin Ocak ayı içinde yapılacak toplantı ile alınan kararlara dair sonuçlar paylaşılacak.

Exit mobile version