Dünya’nın En Büyük Firmalarından Amazon’un, 1 Trilyon Değer Kaybettiği Görüldü!

Dünya'nın en değerli firmalarından biri olarak kabul edilen Amazon'un, Haziran 2021'den bu yana 1 trilyon dolar değer kaybettiği açıklandı.

amazon1

Geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana yaşanan ekonomik bunalım; Dünya’nın en önemli firmalarını dahi etkilemekte. ABD’de konumlanan Dünya’nın e-ticaret alanındaki bir numaralı şirketi Amazon da, uzun yıllar sonra eksi yönde ivme gösterdi. Geçen yıla kadarki periyotta Dünya’nın bir numaralı şirketi konumunda bulunan Amazon; yaşadığı gelir kaybı nedeniyle sıralamalarda geri düşmeye başladı. Haziran 2021’de 1 trilyon 882 milyar dolarlık gelir hacmine ulaşan firma; bu tarihten sonra yaşanan kriz sürecinden yoğun bir şekilde etkilendi.

ABD ekonomi basınında yer alan haberlere göre; Amazon’un Haziran 2021’de ulaştığı pik seviyenin ardından değer kaybını durduramadığı ve pasta payının yarısından çoğunun elinden kaydığı iddia ediliyor. Yaklaşık 1.5 yıla tekabül eden bu süreç içerisinde 1 trilyon dolarlık bir değer kaybı süreci yaşayan firma; bu büyüklükte bir kayba ulaşan ilk firma olarak tarihe geçti. Teknoloji ve e-ticaret sektörünün devlerinden olan Amazon’un; tıpkı diğer teknoloji firmaları gibi sıkı tedbirlere başvurması bekleniyor.

Yakın dönemde başlayan Ukrayna – Rusya savaşıyla birlikte artan ekonomik bunalım; tüm Dünya’da etkisini farklı yönlerden göstermekte. ABD borsasına kote olmuş tüm teknoloji firmaları da, savaşın ve beraberinde gelen ekonomik bunalımın etkilerini görmekte. 1 trilyon dolar kaybıyla gelir hacmi 872 milyar dolara kadar düşen Amazon; bu alanda başı çekmesine rağmen, diğer firmaların kayıplarıyla birlikte yalnız olmadığı da ortaya çıkıyor. Teknoloji devlerinden Microsoft’un da, aynı dönem içerisinde 900 milyar dolarlık gelir hacmi kaybı yaşadığı öğrenildi.

Facebook’ta İşçi Çıkarma Dönemi!

Amazon’un son dönemde girdiği bunalım süreci, gelir kaybı rakamlarıyla da tasdiklenmiş oldu. Bir süredir firma içerisinde yapılan kesintiler ve tasarruf tedbirleri; ABD kaynaklı medya kuruluşlarının gündemindeydi. Amazon işçilerinin çalışma şartlarına dair yapılan eleştiriler; aynı gruba ait olan The Washington Post gazetesinde bile kendisine yer bulmuştu. Ancak diğer teknoloji devlerinde de benzer bir durumun süregeldiği biliniyor. Apple ve Facebook’un da kayıplarının gitgide çoğaldığı, bu nedenle de kemer sıkma politikaları uyguladığı öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde Facebook’un çatı şirketi Meta hakkında çıkan işten çıkarma haberleri de; bizzat firma tarafından doğrulandı. Kadrolarının yüzde 13’ünü işten çıkaran Meta; toplamda 11 bin kişiyle yollarını ayırmıştı. Amazon’un henüz işten çıkarma yoluna gitmediği bilinse de; 2023 yılından itibaren hangi gelişmelerin yaşanacağı belirsizliğini koruyor.

Ünlü Teknoloji Firması Meta, 11 Bin Çalışanı Çıkarma Kararı Aldı!

Exit mobile version