Dolar, Euro’yu 20 Yıl Sonra Solladı!

Uzun yıllar boyunca euro üstünlüğüyle ilerleyen piyasalarda şok edici bir gelişme yaşandı. Dolar, Avro'yu geçti.

dol eu

Dün itibarıyla döviz piyasalarında beklenmedik bir gelişme yaşandı. Son 20 yıl içerisinde euronun gerisinde seyreden dolar, dünkü paritelerde öne geçme trendini yakaladı. Borsaların kapanışının ardından 18.10 seviyesini gören dolar, 18.06’da kalan euroyla ilk farkını bu şekilde açtı. Bugün açılan borsalarda da doların yakaladığı trendi bozmadığı ve fark açarak devam ettiği görüldü. 18.12’ye yükselen dolar, 18.00’a gerileyen euronun bir süre daha önünde kalmayı sürdürebilir.

2002 yılındaki seviyesinin de altına inen euro/dolar paritesi; hem ülkemizde hem de dünya piyasalarında benzer bir konuma geldi. 0.9920 seviyesine kadar inen parite, son yirmi yıllık periyodun en düşük rakamı oldu. Uluslar arası piyasanın verdiği reaksiyon sonucunda gelişen süreçte; İstanbul piyasasının da etkilenmesi kaçınılmaz bir konuma geldi. Dünkü rakamlarda 0.04 puan farkla önde kalan dolar, bugünkü açılışta ise 0.12 seviyesine kadar fark açmayı başardı. Küresel piyasalarda da şaşkınlıkla karşılanan bu dönüşüm, Avrupa piyasasında yaşanan nakit sıkıntılarıyla yorumlanmakta.

Dünya’da Faiz Artırımı İhtimali Konuşuluyor!

Uluslar arası borsalarda ise merkez bankalarının alacağı yaptırım kararları gündemi değiştirebilir. Faiz artırımı ihtimalleri nedeniyle, borsalarda negatif yönde bir etkileşim ilerlediği konuşulmakta. Hizmet sektörü ve imalat sanayinden çıkacak mali durum raporları da, Ağustos ayının son günlerini meşgul edecek unsurlar arasında. Özellikle de Satınalma Yöneticileri Endeksi’nden (PMI) çıkacak rakamlar, dünya borsalarındaki enflasyonun boyutunu göstermiş olacak. Pandemi sonrasında artan korumacı tutumun, bu yılki enflasyon ve faiz rakamlarına da doğrudan yansıması bekleniyor.

Yakın dönemde 75 puanlık faiz artırımına giden ABD Merkez Bankası (Fed), bir sonraki toplantısında da faizlerde artı yönde bir oynama yapabilir. Yeniden 75 puan olacağı tahmin edilen bu artışın, son gelen iddialarla 50 puanda kalacağı da konuşulmakta. Her iki ihtimalden birinin yaratacağı fark, Dünya’nın tamamında farklı çaplarda yankı uyandıracak. Bu nedenle de borsa yatırımlarının, Fed’in alacağı kararın sonrasında şekilleneceği tahmin ediliyor. ABD piyasalarındaki faiz iddialarının yanı sıra, Avrupa’da Rusya odaklı başlayan enerji krizinin de önemli sonuçlar doğurduğu da bilinmekte. Özellikle son dönemdeki euro etkisinin kırılması da, Rusya’nın enerji satımı konusunda Almanya ve diğer Avrupa ülkelerini tehdit edebilmesinin sonucu olarak görülmekte.

Euro Krizde, Dolar Korumada!

Doların Fed tarafından faiz artırımı kararlarıyla korunması, euronun son dönemdeki düşüşüyle paralel bir şekilde ilerledi. Bu süreçte 20 yıllık euro/dolar paritesinin kırılması gibi bir sonuç da gerçekleşse de, Avrupa’da ekonominin farklı problemleri bulunmakta. Enerji krizi nedeniyle Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde enflasyonun arttığı ve sıkıntılı bir sürecin geçtiği görülüyor. Hollanda’da Eylül vadeli doğalgaz fiyatlarının 280 euroyu test ettiği bilinmekte. Almanya’da ise resesyon ihtimali ve çift haneli enflasyon açıklanma olasılıkları tartışılmaya başlandı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da yüksek oranda faiz artırımına gitme gereksinimi duyması, euronun son dönemdeki sıkıntılı sürecini bir dönemliğine durdurabilir. Ancak ülkelerin kendi borsalarının da sıkıntılı süreçlerden geçmesi, ECB’nin almayı düşündüğü kararı bir süreliğine bekletebilir. Bugün itibarıyla piyasa dengesinde değişiklik yaratacak pek çok verinin açıklanması bekleniyor. Açıklanan veriler sonucunda, dün itibarıyla oluşan parite kırılması durumu farklı noktalara gidebilir.

Exit mobile version