• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
28 Eylül 2026, Pazartesi
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Dış ticaret istatistikleri belli oldu Şubat ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %6,4 azalırken, ithalat ,1 arttı.

Yazar Habermeydan Editör
31 Mart 2023
Kategori Ekonomi
A A
0
dis ticaret
PaylaşTweetle

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2023 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 azalarak 18 milyar 635 milyon dolar, ithalat %10,1 artarak 30 milyar 714 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Şubat döneminde ihracat %1,4, ithalat %15,4 arttı

BENZER HABERLER

Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: Piyasalar için yeni mesaj

Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: Piyasalar için yeni mesaj

28 Eylül 2026
Fon soruşturmasında yeni dalga: 106 kişi ve kurum için tedbir kararı yeniden devrede

Fon soruşturmasında yeni dalga: 106 kişi ve kurum için tedbir kararı yeniden devrede

28 Eylül 2026

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 artarak 37 milyar 992 milyon dolar, ithalat %15,4 artarak 64 milyar 320 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %7,9 azalırken, ithalat %1,5 arttı

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2023 Şubat ayında %7,9 azalarak 19 milyar 15 milyon dolardan, 17 milyar 520 milyon dolara geriledi.

Şubat ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %1,5 artarak 19 milyar 690 milyon dolardan, 19 milyar 982 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Şubat ayında 2 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %3,1 azalarak 37 milyar 502 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %87,7 oldu.

Dış ticaret açığı şubat ayında %51,4 arttı

Şubat ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %51,4 artarak 7 milyar 980 milyon dolardan, 12 milyar 79 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Şubat ayında %71,4 iken, 2023 Şubat ayında %60,7’ye geriledi.

Dış ticaret açığı ocak-şubat döneminde %44,1 arttı

Ocak-şubat döneminde dış ticaret açığı %44,1 artarak 18 milyar 270 milyon dolardan, 26 milyar 328 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Şubat döneminde %67,2 iken, 2023 yılının aynı döneminde %59,1’e geriledi.

Şubat ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,4 oldu

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2023 Şubat ayında imalat sanayinin payı %94,4, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.

Ocak-şubat döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,9, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.

Şubat ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %77,3 oldu

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2023 Şubat ayında ara mallarının payı %77,3, sermaye mallarının payı %11,5 ve tüketim mallarının payı %11 oldu.

İthalatta 2023 Ocak-Şubat döneminde ara mallarının payı %78,8, sermaye mallarının payı %11,2 ve tüketim mallarının payı %9,8 oldu.

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Şubat ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 697 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 119 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 86 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 13 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 851 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30,9’unu oluşturdu.

Ocak-şubat döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 3 milyar 523 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 269 milyon dolar ile ABD, 2 milyar 55 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 34 milyon dolar ile İtalya ve 1 milyar 804 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30,8’ini oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Şubat ayında Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 4 milyar 214 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 526 milyon dolar ile İsviçre, 3 milyar 103 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 80 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 163 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %45,9’unu oluşturdu.

Ocak-şubat döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 9 milyar 216 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 863 milyon dolar ile İsviçre, 6 milyar 660 milyon dolar ile Çin, 3 milyar 888 milyon dolar ile Almanya, 2 milyar 296 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %46,5’ini oluşturdu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %8,1 azaldı

Deprem felaketinden dolayı, ekonomik verilerin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmasına ilişkin metodolojik uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya ilişkin detaylar ‘Metaveri’ bölümünde ‘Mevsimsel Düzeltme’ başlığında yer alan model tablosunda yer almaktadır.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat %8,1 ve ithalat %8,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2023 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %6,4 azalırken, ithalat %10,2 arttı.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,6 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Şubat ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,4’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,6’dır. Ocak-şubat döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94’tür. Ocak-şubat döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,3’tür.

Şubat ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %77,1’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9’dur. Ocak-şubat döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %75,2’dir. Ocak-şubat döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9’dur.

Özel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Şubat ayında 17 milyar 58 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre, 2023 yılı Şubat ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %9 azalarak 17 milyar 58 milyon dolar, ithalat %9,2 artarak 28 milyar 905 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında dış ticaret açığı %53,4 artarak 7 milyar 723 milyon dolardan, 11 milyar 847 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Şubat ayında %70,8 iken, 2023 Şubat ayında %59’a geriledi.

İhracat 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde 34 milyar 584 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3 azalarak 34 milyar 584 milyon dolar, ithalat %14 artarak 60 milyar 747 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-şubat döneminde dış ticaret açığı %46,2 artarak 17 milyar 894 milyon dolardan 26 milyar 163 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Şubat döneminde %66,4 iken, 2023 yılının aynı döneminde %56,9’a geriledi.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: Piyasalar için yeni mesaj

Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: Piyasalar için yeni mesaj

Yazar Editör Habermeydan
28 Eylül 2026
0

Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: Piyasalar için yeni mesaj. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Finansal...

Fon soruşturmasında yeni dalga: 106 kişi ve kurum için tedbir kararı yeniden devrede

Fon soruşturmasında yeni dalga: 106 kişi ve kurum için tedbir kararı yeniden devrede

Yazar Editör Habermeydan
28 Eylül 2026
0

Fon soruşturmasında yeni dalga: 106 kişi ve kurum için tedbir kararı yeniden devrede. Fon soruşturmasında yürütülen operasyonlara bir yenisi eklendi. Destek Yatırım Bankası ve Özata Denizcilik bağlantılı soruşturma...

SPK’dan tasfiye edilen fonlar için yeni karar: İptal edilen işlemlere ödeme yapılacak

SPK’dan tasfiye edilen fonlar için yeni karar: İptal edilen işlemlere ödeme yapılacak

Yazar Editör Habermeydan
28 Eylül 2026
0

SPK’dan tasfiye edilen fonlar için yeni karar: İptal edilen işlemlere ödeme yapılacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiye sürecindeki fonların yatırımcı işlemlerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Kurul, 17...

Şirketlerin döviz desteğinde yeni dönem: Şimşek duyurdu, şartlar değişti

Şirketlerin döviz desteğinde yeni dönem: Şimşek duyurdu, şartlar değişti

Yazar Editör Habermeydan
28 Eylül 2026
0

Şirketlerin döviz desteğinde yeni dönem: Şimşek duyurdu, şartlar değişti. Şirketlerin dövizlerini Türk lirasına dönüştürmesini teşvik eden Merkez Bankası desteğinde yeni uygulama dönemi başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

28 Eylül 2026 günlük burç yorumları
Magazin

28 Eylül 2026 günlük burç yorumları

28 Eylül 2026
Mahir Günşiray’dan dikkat çeken itiraf: Beni bununla beraber kabul ediyor
Magazin

Mahir Günşiray’dan dikkat çeken itiraf: Beni bununla beraber kabul ediyor

28 Eylül 2026
Mahsun Kırmızıgül söyledi Halil Ergün kendinden geçti! O anlar kamerada
Magazin

Mahsun Kırmızıgül söyledi Halil Ergün kendinden geçti! O anlar kamerada

28 Eylül 2026
Deniz Göktaş için kritik gün! Komedyen bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak
Magazin

Deniz Göktaş için kritik gün! Komedyen bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak

28 Eylül 2026
Alexander Nübel sahadaydı Almanya yıkıldı! Yunanistan’dan büyük sürpriz
Magazin

Alexander Nübel sahadaydı Almanya yıkıldı! Yunanistan’dan büyük sürpriz

28 Eylül 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

Kurtlar Vadisi’nin Memati’si gerçekte kim? Muradi Güler kimdir, yaşıyor mu, kaç yaşında?

Kurtlar Vadisi’nin Memati’si gerçekte kim? Muradi Güler kimdir, yaşıyor mu, kaç yaşında?

15 Eylül 2026
MSB açıkladı: 1 askerimiz şehit oldu

MSB açıkladı: 1 askerimiz şehit oldu

22 Haziran 2024
Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

19 Temmuz 2024

28 Eylül 2026 günlük burç yorumları

Mahir Günşiray’dan dikkat çeken itiraf: Beni bununla beraber kabul ediyor

Mahsun Kırmızıgül söyledi Halil Ergün kendinden geçti! O anlar kamerada

Deniz Göktaş için kritik gün! Komedyen bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak

Alexander Nübel sahadaydı Almanya yıkıldı! Yunanistan’dan büyük sürpriz

Kurtlar Vadisi’nin perde arkasında şoke eden iddia! Osman Sınav’ı Enver Altaylı mı tehdit etti?

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.