Darphane’den açıklama! 1TL’nin maliyeti 3TL mi oldu?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, son günlerde kamuoyunda paylaşıldığı üzere, 1 TL'nin maliyetinin 3 TL olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu açıkladı.

1 tl iddialarina cevap habermeydan

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, son günlerde ortaya atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin madeni paralarıyla alakalı gerçek dışı iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçek için bir açıklama yapılmasının gerektiğini aktardı.

Darphane’nin, Türkiye’nin madeni para akışını sorunsuz bir şekilde idare ettiğini belirten duyuruda, Darphane tarafından üretilen madeni paraların, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden üretildiği bildirildi.

Yapılan duyuruda, madeni alaşımda kullanılan bakır, çinko ve nikel ücretlerinin dünya çapında yüksek bir dalgalanmaya uğradığı, bu durumun dünyadaki tüm madeni paraların üretimi için negatif etki oluşturduğu ve piyasaların yeniden dengeye oturmasıyla madeni para üretim maliyeti ile nominal değerlerin tekrar dengelendiği belirtildi.

Son günlerde kamuoyunda paylaşıldığı üzere, 1 TL’nin maliyetinin 3 TL olduğu iddialarının kesinlikle yalan ve olduğu belirtilen duyuruda, şu ifadeler yer alıyor:

“Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, üretimi yapılan madeni paraların ne şekilde üretileceği ve nasıl üretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımları elde etmek için eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır.”

Exit mobile version