Çip ve Kablo Tedariği Sorunu Otomobil Fiyatlarına Yeniden Zam Getiriyor

Otomobil fiyatları dünya genelinde yaşanan kablo ve çip tedarik sorunları nedeniyle yeni bir zammın eşliğinde.

otomobil fiyatlari zamlaniyor

Otomobil fiyatlarına ikinci zam yolda. Otomobil fiyatlarına haziran ayında gelen zammın ardından şimdide yaşanan kablo ve çip krizi nedeniyle ikinci bir zam gelebileceği belirtiliyor. Detaylar haberimizde.

Günümüzde otomobil sahibi olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Gelişmekte olan kişiler için ise araba sahibi olmak bir kat daha zor. Dünkü döviz kurları nedeni ile araba fiyatları daha da artıyor. Otomobil fiyatlarına haziran ayında gelen zammın ardından şimdide kablo krizi nedeniyle bir zam daha gelmesi bekleniyor.

Bir araçta 5 kilometreye yakın kablo kullanılıyor

Size çok ilginç gelebilir ama bir araçta ortalama 5 kilometreye yakın kablo kullanılıyor. Yani kablolar araç üretiminde önemli bir tutuyor. Son dönemde araç üretiminde tedarik sorununun yaşanmasının en büyük sebebi ise Rusya- Ukrayna savaşı. Çünkü dünyadaki en büyük kablo üreticilerinden birisi Ukrayna. Ukrayna’daki savaş nedeniyle kablo tedarik edemeyen araç üreticileri araç üretimlerini durdurmak zorunda kalıyor.

Şu an Almanya’da yüzde 30 ila 40 arası bir üretim kaybı söz konusu. Araç üreticileri ise Ukrayna’dan oluşan boşluğu Meksika, Fas, Tunus, Polonda, Sırbistan ve Romanya gibi ülkelerden doldurmaya çalışıyor.

Exit mobile version