Bitcoin’de Büyük Düşüş: 20 Bin Doların Altına İndi!

Dünya'nın en büyük para birimi olan Bitcoin, Fed'in açıkladığı kararlar sonrasında 20 bin dolar seviyesinin gerisine düştü.

bitcoin2

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar; kripto para borsasına adeta darbe vurdu. Ülke ekonomisinde parasal sıkılaşma politikasının devam edeceğini açıklayan Powell; reel borsada önemli bir karşılık görmeyi başardı. Ancak kripto para borsasında bu tepki beklentilerin tam tersi yönünde ilerledi. Kripto para dünyasının en önemli para birimi olan Bitcoin’in birim fiyatına yansıyan bu reaksiyon; 1 ฿’nin 20 bin doların altına inmesine yol açtı.

Analiz firmalarının elde ettiği veride, Bitcoin’in değerinin 24 saat içerisinde önemli oranda düştüğü tespit edildi. Bitcoin haricindeki tüm kripto para birimlerine doğrudan yansıdığı belirlenen Fed kararı; kripto piyasasının toplamda yüzde 2’lik bir düşüşle karşılaştığını gösterdi. Toplam kripto para değerinin 953 milyar dolar seviyesine geldiğini söyleyen analiz kuruluşları; kararın uygulanması sürecinde ise stabilizasyonun yakalanacağı görüşünde. Bitcoin’in popülerliğine yakın ilerleyen bir diğer kripto para birimi Ethereum da; Fed kararları sonrasında önemli ölçüde değer kaybeden birimler arasında yer aldı.

Geçtiğimiz ay 18 bin 905 dolara kadar düşüş yaşayan Bitcoin; 13 Temmuz sonrasında ise yükseliş ivmesini geri yakalamıştı. Ağustos sonunda gelinen süreçte yeniden düşüş evresine giren Bitcoin’in; bugün itibarıyla 19 bin 836 dolar seviyesinden işlem gördüğü belirtildi. Bir hafta içerisinde toplamda yüzde 6 değer kaybettiği belirlenen Bitcoin; küresel piyasanın üçte birini oluşturması sebebiyle dikkatleri üzerine çekti. Piyasadaki dolaşımının fazlalığı sebebiyle dikkat edilen bir diğer kripto para birimi olan Ethereum; bugünün güncel değerlendirmesinde 1447 dolara indi.

Bitcoin Kasım’da Zirveyi Gördü!

Geçtiğimiz Kasım ayında zirve seviyesini test eden Bitcoin; o günden bu yana sık aralıklarla düşüş ivmesinde. 68 bin 990 dolarla en üst değerini gören Bitcoin; sonraki süreçte yüzde 72 oranında değer kaybetti. ABD borsasının geçtiğimiz yıldan beri politikalarını sertleştirmiş olması; kripto para piyasasını da bu yönüyle etkiledi. Kripto alım satımının önüne ket vuran bu süreç, Bitcoin işlemlerinin geri planda kalmasının ve fiyatlarda keskin düşüşler yaşanmasının önünü açtı. Piyasanın büyük bir çoğunluğuna hakim olması nedeniyle gözlerin üzerinde olduğu Bitcoin’in işlem görme problemi yaşaması, bütün piyasayı etkilemek durumunda kaldı. Bitcoin’in hemen ardından gelen Ethereum’un da benzer bir düşüş evresine girmesi; bu durumun net bir ispatı niteliğinde.

Ülkemizde de dolar bazından işlem gören kripto para piyasası, doların yükselişi sebebiyle seviyesini korumakta. 1 ฿’in 360 bin ile 374 bin lira arasında işleme alındığı, Türkiye’deki kripto borsa platformlarınca açıklandı. Bitcoin’in ardından gelen Ethereum’da da, doların etkisi net bir biçimde görülmekte. Bugün itibarıyla 1 Ξ’un değeri; 26 bin 482 lira olarak belirlenmiş durumda.

Exit mobile version