Bakanlık, site aidatlarına yönelik yüksek zamlara karşı adım attı!

Bakanlık, site yönetimlerinin asgari ücret maaş artışının ardından hemen aidatlara "ara zam" kararları almaya başlamasıyla ilgili olarak adımlar attı. Bazı lüks sitelerde kira ve aidat miktarları neredeyse eşit seviyelere gelirken, Bakanlık konuyla ilgili harekete geçti.

site aidatlari

Bakanlık, site aidatlarına yönelik yüksek zamlara karşı adım attı.

Son zamanlarda, asgari ücret zammıyla birlikte site aidatları yeniden gündeme geldi. Site yönetimleri, maaş artışlarının hemen ardından “ara zam” kararları alarak aidatlarda artış yapmaya başladı. Yasal olarak kiralar ve aidatlar yıllık olarak belirlense de birçok yönetim, bu ay itibarıyla zam yapılan aidatlara geçti.

Bazı site yöneticileri, asgari ücret zammının çok üzerine çıkarak aidatları yüzde 70’e varan oranlarda artırdı. Bazı lüks sitelerde kira ile aidat miktarları neredeyse eşit hale geldi.

Site yönetimleri, son zamanlarda kâr odaklı şirketler gibi yönetilmeye başlandığı için rant kapısı haline gelmeye başladı. Milyonlarca lirayı yöneten site başkanları keyfi kararlarla aidatların artmasına neden oluyor. Bu sorun sadece İstanbul’da değil, ülkenin diğer şehirlerinde de benzer şekilde yaşanıyor.

Bu durum üzerine bakanlık yeniden harekete geçti. Site aidatlarıyla ilgili hazırlanan bir proje kapsamında, tüm site yönetimlerinin profesyonel şirketler tarafından yönetilmesi öngörülüyor. Ayrıca apartman yöneticileri sınavlara tabi tutulacak ve aidatlara enflasyon dışında zam yapılamayacak. Yöneticilik süresi iki yılı geçemeyecek ve mevcut yönetimlere sertifika zorunluluğu getirilecek.

Bakanlık ayrıca, asgari ücretten sonra aidatlara zam yapan yöneticilerin şikayet edilmesini istedi. Enflasyon oranının üzerinde zam yapan yöneticilere karşı dava açılabilir ve görevden alınabilir.

Kat malikleri, harcamalara itiraz etme hakkına da sahiptir. Bunun için harcamaları inceleyip itirazlarını genel kurul divan toplantısında tutanağa geçirmeleri gerekmektedir. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde aidatlar 2.000 ila 4.000 lira arasında yükselmiştir. Lüks sitelerde ise aidatlar 10.000 lirayı aşmaktadır. Birçok ev sahibi ve kiracı yüksek aidatlardan şikayetçidir. Özellikle gereksiz harcamaların aidatları artırdığını savunmaktadırlar. Site yönetimleri ise artan giderler, personel maaşları ve tesislerin bakım maliyetlerinin artması gibi gerekçelerle zam yapmaktadırlar. İstanbul’da site aidatlarının en yüksek olduğu bölgeler Şişli, Sarıyer, Beşiktaş ve Beylikdüzü’dür.

Ayrıca, birçok sitede bulunan havuzlar da ekstra maliyetlere neden olmaktadır. Havuzların bakımı nedeniyle aidatların önemli bir bölümü buradan kaynaklanmaktadır. Havuzlar dolaşım sistemleriyle temizlendiğinden yüksek miktarda elektrik tüketmektedir. Ayrıca, kimyasal maddelerin eklenmesi ve ışıklandırma için kullanılan elektrik de yüksek maliyetlere yol açmaktadır. Hamam, sauna, yapay gölet, şelale gibi tesisler varsa, bunlar da aidatlara ek bir yük getirmektedir.

Exit mobile version